Zwemles gaat mis

Pleidooi voor landelijke regels na drama zwemles: 'Woest om verhaal Aryan (3)'

19 december 2018 14:12 Aangepast: 19 december 2018 14:58
De 3-jarige Ayran. Beeld © RTL Nieuws

Ouders én de landelijke SP willen landelijke regels om de veiligheid van zwemlessen te garanderen. Zij doen die oproep na het verhaal van de 3-jarige Aryan die bijna verdronk tijdens zijn eerste zwemles.

Het verhaal van de 3-jarige Aryan heeft voor veel geschrokken en bezorgde reacties gezorgd op de Facebookpagina van RTL Nieuws én in politiek Den Haag.  

Meekijkscherm

Het jongetje kwam tijdens zijn eerste zwemles in het Inge de Bruijn zwembad in Barendrecht veel te lang onder water met zijn hoofd en moest worden gereanimeerd. De moeder van Aryan zag in een andere ruimte via een meekijkscherm hoe het helemaal misging.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Eerste zwemles gaat fout: Aryan (3) verdrinkt bijna en wordt gereanimeerd

Het jongetje belandde op de intensive care, lag dagenlang in het ziekenhuis, maar is inmiddels weer thuis, zo laat zijn vader weten.

Geschrokken reacties

De landelijke SP pleit al langer voor landelijke regelgeving om de veiligheid van zwemlessen te waarborgen. "Deze trieste gebeurtenis is voor ons aanleiding om opnieuw een oproep te doen om voor landelijke regelgeving rond zwemlessen te pleiten in de Tweede Kamer", zegt Kamerlid Michiel van Nispen. 

"Je moet als ouder zeker weten dat je kind in veilige handen is. Nu zijn er nauwelijks regels. Dat vindt niet alleen de SP vreemd, maar ook veel ouders baart dat zorgen." 

SP-Kamerlid Michiel van Nispen. SP-Kamerlid Michiel van Nispen.

Zwemgroep vaak te groot

Zo vindt de SP dat er bijvoorbeeld een maximum moet komen van het aantal kinderen dat in een groep les krijgt. "Ook willen we een minimum aantal begeleiders per groep en bepaalde opleidingseisen voor zwemleraren."

SP'er Van Nispen vervolgt: "Voor kinderopvangen en scholen gelden ook allerlei landelijke regels. Het is toch raar dat we dat voor zwemlessen niet hebben. En dat er voor instructeurs geen verplichte opleiding is."

Zorgen

Uit onderzoek dat de SP deed, bleek dat ouders ook voor één landelijk zwemdiploma zijn en voor één organisatie die zwemlesaanbieders controleert. De overheid zou daar een actieve rol bij moeten spelen.

Veel ouders op de Facebookpagina van RTL Nieuws zijn niet tevreden over de manier waarop het nu is geregeld. "Als er meteen tijdens de eerste zwemles iets misgaat, doet het zwembad echt iets fout. Dit mag niet kunnen'', zegt Nini. Sharon Drost vindt drie jaar voor een eerste zwemles ook wel erg jong, en vraagt zich af of dit verstandig is. 

Over de minimumleeftijd waarop kinderen mogen beginnen met lessen, zijn geen regels.

'Bij ons ging het ook fout'

Saskia Koning had een soortgelijke ervaring met haar dochter (6) tijdens haar eerste zwemles. "Ze ging koppie onder en kon zelf niet boven water komen", vertelt ze. "Wij zaten aan de andere kant van het glas te kijken. Mijn man had het door en vloog er op af."

Vervolgens werd de juf boos toen Saskia en haar man aan kwamen rennen om hun dochtertje uit het water te vissen. "Ze was totaal overstuur met als gevolg dat ze heel lang het water niet meer in wilde."

Bespreken in Tweede Kamer

Met strengere regels zou een hoop ellende voorkomen kunnen worden, denken veel ouders. De SP laat desgevraagd weten het onderwerp in de Tweede Kamer te willen behandelen.

De vader van Aryan, Assad Khan, is blij om te horen dat er aandacht voor komt in de Tweede Kamer. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore