Schoolmoord Rotterdam

Aboutaleb praat met klasgenoten doodgeschoten Humeyra: 'Woede en verdriet'

19 december 2018 11:44 Aangepast: 19 december 2018 18:17
Burgemeester Ahmed Aboutaleb bezoekt het Rotterdam Designcollege Beeld © ANP

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft vanochtend de klas van Humeyra bezocht. Het 16-jarige meisje werd gisteren op het Rotterdam Designcollege doodgeschoten. "Er is woede, verdriet en heel veel onbegrip."

Humeyra liep gisteren de school uit toen ze Bekir E. tegenkwam. De 31-jarige man rende haar al schietend tegemoet. Het meisje vluchtte de school weer in, naar de inpandige fietsenstalling, maar kon de kogels niet meer ontwijken. Ze overleed ter plaatse.

Er waren op dat moment veel leerlingen aanwezig op de school, sommigen van hen hebben het zien gebeuren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Humeyra (16) doodgeschoten op school: dit weten we nu

'Verdrietige sfeer'

Burgemeester Ahmed Aboutaleb sprak vanochtend met veel van hen. "Er is een hele verdrietige sfeer op de school, maar er zijn wel hele sterke docenten en de leerlingen zijn ook sterk. Ik heb echt waardering voor de school."

Op het Designcollege is een gedenkplek met kaarsjes en bloemen ingericht, waarbij leerlingen in een boek kunnen schrijven. Ook staat er een herdenkingsboom, waar leerlingen briefjes in kunnen hangen, waar condoleances op staan geschreven.

'Heel veel onbegrip'

"Ik ben ook de klas in geweest waar het slachtoffer normaal gesproken deel van uitmaakt. Er heerst een sfeer van woede en verdriet en er is heel veel onbegrip." Aboutaleb praatte zo'n half uur met de klasgenoten van Humeyra. "Ze vertelden mij hoe de laatste schooldag van haar eruit zag. Ze zijn verdrietig dat hun klasgenoot uit hun midden is genomen."

Rotterdamse scholieren bij gedenkplek: 'Je gaat je afvragen of het echt is gebeurd'

Op de school is vandaag een gedenkplek met kaarsjes en bloemen ingericht.

"Ze noemen het waanzin. Waarom? Dat is de vraag die hen nu bezighoudt." Aboutaleb heeft de scholieren laten weten dat ze hem persoonlijk mogen schrijven als er nog dingen zijn die ze willen bespreken. "Misschien hebben ze de woorden daar nu nog niet voor gevonden."

'Sta familie bij'

Daarnaast zei hij het belangrijk te vinden dat Rotterdam als stad nu de familie van Humeyra ondersteunt. "We moeten hen bijstaan en helpen bij de verwerking van hun emoties."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore