Warmterecord

Waterverbruik steeg door droge zomer naar 140 procent

18 december 2018 19:56 Aangepast: 18 december 2018 19:59
Een stofwolk op A73 door de grote droogte. Beeld © ANP

In de afgelopen droge en hete zomer hebben klanten van waterbedrijf Vitens 30 tot 40 procent meer water gebruikt dan normaal. Vitens heeft daarom op een aantal plekken meer grondwater moeten oppompen dan waarvoor vergunning was verleend.

Gezien de extreme omstandigheden krijgt het waterbedrijf daarvoor wel een waarschuwing maar geen boete van de provincie Gelderland, zo is dinsdag besloten.

Meer grondwater nodig

Vitens is het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland en levert in Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland en Friesland. Het bedrijf maakt drinkwater uit grondwater en heeft in Gelderland veel waterwingebieden.

Vitens heeft de provincie gewaarschuwd dat de huidige vergunning te krap is. Als 2019 weer warm en droog wordt, zal er opnieuw meer grondwater nodig zijn dan is toegestaan. Vitens is bij wet verplicht om drinkwater te leveren.

In de afgelopen tien jaar is de hoeveelheid water die Vitens mag oppompen juist teruggebracht uit het oogpunt van duurzaamheid. Gelderland bekijkt in 2019 of die afspraken teruggedraaid moeten worden. "Maar dat kan ook leiden tot gemakzucht, waarbij besparen van water op de achtergrond raakt'', waarschuwt de provincie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Scheuren in je huis door droogte: 'Onzeker en onveilig gevoel'

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore