Fataal geweld zeldzaam

Schietincident op school komt in Nederland bijna niet voor

18 december 2018 16:52 Aangepast: 18 december 2018 17:00
Oktober 2014: scholieren op het Corbulo College in Voorburg herdenken hun omgekomen medeleerling. Beeld © ANP

Het gebeurt in Nederland niet vaak: een dodelijk incident op school, zoals vandaag op het Designcollege in Rotterdam. En als het gebeurt, gaat het meestal om fatale steekpartijen, niet om geweld met vuurwapens.

Een uitzondering was het schietincident in januari 2004 op het Haagse Terra College. Een 16-jarige scholier schoot de conrector van de school dood in de kantine van het gebouw. Hij deed dat uit woede omdat hem een schorsing boven het hoofd hing.

In elkaar geslagen

In december 2006 kwam een 8-jarige jongen op een basisschool in Hoogerheide om. Een man wandelde de school binnen en doodde de leerling met een mes.

In 2007 gebruikte een 14-jarige leerling van het Technisch College in Amsterdam een mes om een ruzie met een 16-jarige schoolgenoot te beslechten. Het slachtoffer kwam daardoor om. In april van hetzelfde jaar overleed een 16-jarige jongen nadat hij op een schoolplein in Alkmaar in elkaar was geslagen.

Overblijfkracht op plein gedood

In 2009 overleed een 69-jarige overblijfkracht op het schoolplein van drie basisscholen in Amsterdam-Zuid na een steekpartij tijdens de middagpauze. Op 10 oktober 2014 stierf een 15-jarige leerling uit Den Haag na een steekpartij bij het Corbulo College in Voorburg. Een 16-jarige medeleerling werd hiervoor aangehouden.

Scholieren geschrokken: 'Ik hoorde 8 schoten'

Scholieren reageren op het incident op het Designcollege in Rotterdam, waar een 16-jarige scholiere om het leven kwam.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore