Ga naar de inhoud
Nog geen verblijfsvergunning

Howick en Lili vieren kerst zonder moeder: 'Onzekerheid blijft'

Lili en Howick Beeld © RTL Nieuws

Het is nog steeds niet duidelijk of de moeder van Howick en Lili naar Nederland mag komen. De twee kinderen mochten een paar maanden geleden op het allerlaatste moment toch in Nederland blijven. Hun moeder woont nog altijd in Armenië, waar ze eerder naar was uitgezet.

"We hadden zo gehoopt dat moeder en kinderen met kerst bij elkaar zouden zijn", zegt de advocaat van Armina. Maar de moeder van Howick en Lili woont nog altijd in Jerevan, de hoofdstad van Armenië. 

Allerlaatste moment 

Begin september kregen kinderen Howick (12) en Lili (11) op het allerlaatste moment te horen dat ze toch in Nederland mochten blijven. Staatssecretaris Mark Harbers (VVD) gebruikte op de dag dat het vliegtuig naar Armenië zou vliegen zijn discretionaire bevoegdheid om van de regels af te wijken, zodat de kinderen niet werden uitgezet.

Hun moeder Armina werd een jaar eerder al uitgezet naar Armenië. Dat gebeurde na een tien jaar lang slepende asielprocedure.

Niets gehoord

Sinds Howick en Lili hoorden dat ze mochten blijven, hoopt ook moeder Armina naar Nederland terug te kunnen keren op basis van gezinshereniging.

Maar Patricia Scholtes, de advocaat van Armina, laat weten dat de terugkeer naar Nederland nog altijd niet geregeld is. "We hebben begin oktober een asielvergunning aangevraagd, maar tot op de dag van vandaag hebben we nog niets gehoord en leven de kinderen en hun moeder gescheiden van elkaar. Armina zit nog nog altijd in Armenië, haar kinderen zitten hier in een pleeggezin. We hebben nog geen duidelijkheid over de hereniging."

Herenigd met kerst

De advocaat vertelt dat Armina en haar kinderen hadden gehoopt dat ze voor de kerst herenigd zouden zijn in ons land. "En dat ze na alle onrusten eindelijk voorgoed bij elkaar zouden kunnen zijn. Dat was hun grootste wens." 

Advocaat Scholtes vervolgt: "De aanvraag voor een verblijfstatus voor Armina is op de grote stapel terechtgekomen. Omdat we nog altijd niets hebben gehoord, is hereniging met de kinderen voor de kerst nu niet meer mogelijk is. Het geloof in een terugkeer is niet minder geworden, maar Armina gelooft het pas echt als ze hier is."

Pleeggezin

Naar omstandigheden gaat het goed met Howick en Lili. Ze wonen in een pleeggezin, ergens in het land. "Met Armina gaat het nog altijd niet heel goed. Het lange wachten en die onzekerheid over haar eigen situatie zijn niet goed voor haar. Ze heeft behandeling nodig voor haar psychische problemen."

Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat ze niet op dit individuele geval in willen gaan.