Taboe

Scheiden doet financieel lijden: 'Mensen verkijken zich erop'

18 december 2018 19:04 Aangepast: 18 december 2018 19:09
Beeld © iStock

Nog steeds is het meestal de vrouw die er na een scheiding financieel (flink) op achteruit gaat. Praten over het voorkomen daarvan is een taboe. "Veel mensen weten gewoon niet hoeveel geld ze nodig hebben om rond te komen."

Uit het rapport 'Ons geld – Vrouwen en mannen over het belang van inkomen en economische zelfstandigheid' van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat rekening houden met een scheiding voelt als gebrek aan vertrouwen in de relatie. Daar willen de meesten niet bij stilstaan en dus wordt er niet over gepraat.

Heel herkenbaar, zegt echtscheidingsadvocaat en mediator Geeske van Campen. "Je verkijkt je erop hoe weinig vrouwen in staat zijn financieel voor zichzelf te zorgen. Niet alleen de generatie van mijn ouders, maar ook die van mezelf."

Verkijk je er niet op

Ze ziet in haar praktijk dat het nog steeds gemeengoed is dat de vrouw minder gaat werken als er kinderen komen. "Daar is iedereen natuurlijk helemaal vrij in", zegt ze. "Maar realiseer je wel wat het betekent als je uit elkaar gaat. Mensen die bij mij uitkomen, verkijken zich erop hoeveel dat kost."

Als je getrouwd bent en gaat scheiden, heb je met een beetje mazzel recht op partneralimentatie, zegt ze. "Alleen trouwen steeds minder mensen. Als je samenwoont, thuisblijft bij de kinderen en dan uit elkaar gaat na zoveel jaar... Vind dan maar eens een andere baan dan schoonmaakwerk."

Tekst gaat door onder kader.

Hoe voorkom je dat je financieel afhankelijk wordt?

  • Ga, voor je aan samenwonen/trouwen/kinderen begint, het gesprek aan met een professional, zegt Van Campen. "Een goede notaris bijvoorbeeld. Iemand die echt de tijd voor jullie neemt om afspraken te maken hoe jullie zaken willen aanpakken." Dat kan prima tijdens je relatie, vindt Van Campen. "Het hoeft geen motie van wantrouwen te zijn als je voor zoiets gaat zitten." 
  • Van Campen ziet dat er veel relaties zijn waarin een van de twee de financiën doet en de ander niet. "Ze weten dan niet wat er inkomt en uitgaat, want 'dat doet de ander altijd'. Het is belangrijk dat je weet hoe dat in elkaar zit. Je hoeft het niet altijd te doen, maar houd wel een vinger aan de pols. Financiën kunnen anders tot veel irritatie en wantrouwen leiden bij een scheiding."
  • Denk na over financiële compensatie als je minder gaat werken of er zelfs mee stopt. Van Campen noemt het voorbeeld van een vrouw die met haar man afsprak dat als een van hen minder zou gaan werken, de ander diegene zou compenseren voor het gemis aan inkomsten. "Veel mensen reageerden daar verbaasd op, wat ik niet goed begrijp. Ze hebben beiden een goede carrière, dus geven iets op als ze minder gaan werken."

Terugslag

Mensen zeggen meestal niet 'ik had dit-en-dit bedrag voor ogen' als het om alimentatie gaat. "Veel mensen hebben ook weinig notie van wat ze nodig hebben. Die worden gedwongen om een budgetboekje te maken omdat ze in die situatie terechtkomen."

Dat geldt overigens net zo goed voor stellen zónder kinderen, ziet Van Campen. "Ik denk dat het voor alleenstaande vrouwen minder moeilijk is, maar het kan nog steeds een enorme terugslag zijn. Zeker als je gewend bent aan een netto-inkomen van vijf- à tienduizend euro per maand en het dan opeens zelf moet gaan rooien."

Taakverdeling

Heel soms, een of twee keer per jaar, komt een stel preventief bij haar langs. "Dan merk je dat mensen er best over kunnen praten op zo'n moment. Ik vraag ze altijd wat ze belangrijk vinden; hoe ze tegen kinderen aankijken bijvoorbeeld, en hoe ze naar hun taakverdeling in het algemeen kijken. Als vrouw kun je dan denken: ben ik nu een geldwolf omdat ik hierover begin? Je kunt het beter zakelijk bekijken: dit is van ons samen, hoe gaan we dit doen?"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore