Ga naar de inhoud
Pssst, schatje

Voor rechter na straatintimidatie: 'Hij is niet de enige die wordt vervolgd'

Vanaf april kun je in Rotterdam vervolgd worden voor straatintimidatie. Beeld © Getty Images

Natuurlijk mogen mannen nog flirten met vrouwen en een compliment geven op straat mag ook, maar uitjouwen, aanstootgevende taal gebruiken of vrouwen lastigvallen mag in Rotterdam niet meer. De man (36) die vandaag voor de rechter staat, kan maximaal 4100 euro of 3 maanden cel krijgen.

Hij zat op de Coolsingel op een trap en zei tegen drie vrouwen: "Hey mooie dames, waar gaan jullie naartoe?" Hij had zijn lippen getuit en maakte kusgebaren richting de vrouwen. 

Eén van de drie vrouwen zei tegen de anderen: "Kom, we gaan weg hier" en de vrouwen liepen weg. De man riep na: "Waar komen jullie vandaan? Kom mee naar de South-Side." Vervolgens riep hij in de richting van een andere vrouw: "Hey schatje, ga je nu al weg? Blijf nog even met me".

Een van de zes

Stadsbeheer betrapte de man op straatintimidatie en maakte een proces-verbaal op. Het is voor het eerst dat iemand strafrechtelijk wordt vervolgd voor straatintimidatie. Maar hij is zeker niet de enige in Rotterdam.

"Er zijn zes processen-verbaal opgemaakt. Alle zes moeten zich binnenkort verantwoorden voor de rechter", zegt Bert Wijbenga. Hij is wethouder handhaving en locoburgemeester in Rotterdam. "Vrouwen moeten veilig over straat kunnen. 's Ochtends en 's avonds, in het centrum en in de wijken." 

1
Lees ook:
1 op de 3 vrouwen voelt zich op straat respectloos behandeld

Bijna alle vrouwen hebben er last van

Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat 94 procent van de vrouwen tussen de 18 en 45 jaar het afgelopen jaar met straatintimidatie te maken heeft gehad.

81 procent van de vrouwen negeert het gedrag, 74 procent loopt zo snel mogelijk door, 51 procent kijkt afkeurend, 26 procent probeert een grapje te maken of het weg te lachen. 21 procent zegt geen interesse te hebben en 4 procent gaat het gesprek aan.

Is het altijd vervelend als mannen op straat iets roepen of fluiten? Nee hoor, 41 procent van de vrouwen geeft aan het vleiend te vinden als mannen op straat hen complimenteren met hun uiterlijk.

Verboden om uit te jouwen

Om seksuele straatintimidatie strafbaar te maken, is de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aangepast. Wijbenga: "Hier staat in dat het verboden is om op straat of een publiek toegankelijk gebouw anderen uit te jouwen of met aanstootgevende taal, gebaren of geluiden vrouwen lastig te vallen."

Het is nu aan de rechter om te oordelen of dit artikel dat de gemeente Rotterdam heeft geschreven ook gehandhaafd kan worden. "De rechter kan zeggen dat het artikel goed is en het feit bewezen. Of dat het niet goed is, of dat het bewijs tegen deze man te dun is. Wat de rechter ook zegt, wij gaan door met bewustwordingcampagnes op scholen, buurthuizen en sportclubs."

'Ik ben uitgescholden voor hoer toen ik een korte broek droeg'

Sarah (23) heeft veel te maken gehad met straatintimidatie. "Ik woon in een middelgrote stad in Nederland en vooral in de zomer heb ik er wekelijks last van. Maar het hele jaar door krijg ik gemiddeld twee keer per maand een opmerking. Vaak zijn het 'onschuldige' opmerkingen als 'Hey sexy'. Maar ik ben ook tijdens een hete zomerdag uitgescholden voor hoertje toen ik een vrij bescheiden korte broek droeg. Eén keer ben ik vanaf het treinstation gevolgd naar huis.

Als iemand oprecht interesse in mij heeft, dan merk ik dat in de manier waarop diegene mij aanspreekt. Me naroepen om stoer te doen tegenover je vrienden, of me uitschelden, werkt in ieder geval absoluut niet. Ik zie er tegenop om dat ene leuke zomerjurkje aan te trekken omdat ik bang ben voor vieze blikken en opmerkingen. Ik pleit er dan ook voor dat straatintimidatie beboet wordt in heel Nederland."