'Niet serieus genomen'

Vrouw vraagt hof om ex-vriend te vervolgen voor verkrachting

18 december 2018 12:26 Aangepast: 18 december 2018 14:19

Een vrouw die meerdere keren aangifte heeft gedaan van verkrachting door haar ex-vriend, voelt zich niet serieus genomen door de politie.

De 29-jarige Pieke Roelofs is daarom een zogeheten artikel 12-procedure begonnen. Hierin wordt het gerechtshof gevraagd om het Openbaar Ministerie alsnog opdracht te geven tot vervolging.

Fout op fout

"In deze zaak is naar mijn mening door de politie fout op fout gestapeld", zegt haar advocaat Richard Korver. "Pieke is op ontmoedigende wijze te woord gestaan door de politie, er is nauwelijks onderzoek gedaan."

Roelofs hoorde bijvoorbeeld van de politie dat ze haar ex-vriend, een Brit die in Bulgarije woonde, niet konden vinden. Ze is toen zelf naar de politie gestapt met zijn adresgegevens en zijn actuele locatie - de man is erg actief op sociale media en heeft een eigen YouTube-kanaal.

Zelf dossier aangelegd

"Ze heeft zelf een omvangrijk dossier aangelegd over alles wat er is gebeurd. De politie heeft nog geen begin van een onderzoek gedaan", zegt Korver.

Het hof in Den Bosch behandelt de zaak. Of er alsnog vervolging gaat komen, is nog niet duidelijk. Als het hof vervolging overweegt, wordt waarschijnlijk eerst de ex-vriend nog opgeroepen om zijn kant van het verhaal te vertellen. Korver schat in dat het hof rond februari duidelijkheid kan geven.  

Een artikel 12-procedure wordt achter gesloten deuren gehouden. Dat is tegen de wil van Roelofs zelf, zegt zij tegen RTL Nieuws. Zij vindt dat zij er recht op heeft dat de zaak over de in haar ogen falende politie in het openbaar wordt gevoerd en zij pleit er dan ook voor om artikel 12-zaken publiek te maken.

Aanrander opgespoord

Gisteren liet de inspectie van Justitie en Veiligheid weten onderzoek te gaan doen naar de behandeling van zedenmisdrijven. De inspectie zal in vijf regio's bekijken hoe de politie en het Openbaar Ministerie met slachtoffers en hun zaak zijn omgesprongen. 

Dat gebeurt na onder meer een omstreden aanrandingszaak in Hoorn, waar het slachtoffer zelf haar aanrander opspoorde omdat de politie het in haar ogen liet afweten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore