Moeder keek mee via scherm

Eerste zwemles gaat fout: Aryan (3) verdrinkt bijna en wordt gereanimeerd

17 december 2018 18:20 Aangepast: 19 december 2018 13:46
De 3-jarige Ayran. Beeld © RTL Nieuws

De 3-jarige Aryan kon niet wachten, hij wilde net als zijn grote broer ook kunnen zwemmen. Zaterdag was het zover: hij kreeg eindelijk zijn eerste zwemles. Maar na tien minuten ging het helemaal fout.

Vader Assad Khan beseft nu pas wat er eigenlijk is gebeurd, twee dagen na het ongeluk in het Inge de Bruijn zwembad in Barendrecht. "Hiervoor was ik nog in een shock", vertelt hij aan RTL Nieuws. Hij doet vanuit het ziekenhuis emotioneel zijn verhaal, omdat hij hoopt dat geen enkele ouder dit ooit hoeft mee te maken.

Vol verwachting naar het bad

Zijn 3-jarige zoontje Aryan was in Barendrecht toegelaten om zijn eerste zwemlessen te gaan volgen, nadat hij vorige week een introductieles had gehad. Zaterdag ging de moeder van Aryan dan ook vol verwachting mee naar het zwembad voor de eerste les. Helaas mocht ze er zelf niet bij zijn, ze moest haar zoontje afgeven aan de zwemlerares.

"Dat gaat altijd zo bij ons", vertelt directeur van het zwembad André van Kesteren. "Als ouders er wel bij zijn, zorgt dat eerder voor een onveilige dan een veilige situatie doordat ze kletsen of op hun mobiel kijken."

Met 3,5 jaar op zwemles?

  • Er bestaan geen wetten of regels over de minimumleeftijd waarop kinderen mogen beginnen met zwemles; ieder zwembad mag dat zelf bepalen.
  • Bij het Inge de Bruijn-zwembad in Barendrecht worden lessen aangeboden voor kinderen vanaf 3,5 jaar, maar doen ze wel eerst een intake-les om te bepalen of een kind er klaar voor is.
  • Aryan, die 3,5 jaar oud is, had die intake-les gevolgd en was toegelaten tot de zwemles.
  • Volgens deskundigen is de leeftijd van 3,5 jaar om te beginnen met zwemles jong, maar niet ongewoon.

'Ze zag opeens iets vreemds'

Daarom moest de moeder van Aryan naar de kantine, waar ze op een scherm de les kon volgen. Echter: het bad waar Aryan in zwemt, is niet constant te zien. Het beeld verspringt van bad naar bad. "Na tien minuten zwemmen, zag mijn vrouw opeens iets vreemds", vertelt vader Assad. "Ze zag een kind met zijn hoofd naar beneden in het water liggen."

Gek, vond de moeder van Aryan. Maar ze kon het niet goed zien op het scherm. Misschien was het kindje aan het spelen? Na een minuut komt het bad weer in beeld. "Hetzelfde kindje lag er nog steeds, maar dan iets verder in het bad. Toen is mijn vrouw gaan rennen. Ze voelde meteen dat er iets niet goed was met Aryan."

Dat voelde ze goed. Aryan werd op dat moment door de badjuf uit het water gehaald. Van Kesteren: "De lerares zag een jongetje terwijl hij op zijn buik in het water lag en niet zelf opstond. Ze is er meteen naartoe gelopen, heeft hem opgepakt en hem overgedragen aan haar collega." 

Het Inge de Bruijn Zwembad in Barendrecht. Het Inge de Bruijn Zwembad in Barendrecht.

Blauw en gereanimeerd

De moeder van Aryan kwam op dat moment aan bij Aryan. Ze zag hoe blauw haar zoontje was en hoe hij werd gereanimeerd. Hij moest direct naar het ziekenhuis en lag tot gistermiddag op de intensive care. "Zijn longen zaten vol met water, hij had moeite met ademen en was niet stabiel." Gelukkig toont Aryan sinds gistermiddag steeds meer activiteit.

En hij praat zelfs weer een beetje. "Het enige wat hij maar blijft zeggen is: 'Mama, Aryan in zwembad gevallen. Mama, niet weggaan'. Hij bedoelt daarmee het moment dat mijn vrouw hem weggaf aan de badjuf."

'Dit moet veranderen'

Vader Assad is aangeslagen door alles wat er is gebeurd, zijn vrouw nog meer. Ze hebben sinds zaterdag nog geen oog dicht gedaan. Emotioneel vertelt Assad dat hij heus niet denkt dat het zwembad dit expres heeft gedaan. "Maar dit mag nooit meer gebeuren. Ouders moeten hun kinderen in de gaten kunnen houden. We mochten er niet bij zijn én de beelden waren super vaag. Dat kan gewoon niet en moet veranderen."

Van Kesteren laat weten dat de zwemlerares het er erg moeilijk mee heeft. "We onderzoeken wat er fout heeft kunnen gaan."

Wat zijn de regels?

Er zijn geen wetten waarin staat dat ouders hun kind moeten kunnen zien tijdens de zwemles. Een tribune langs het bad voor ouders of goede camerasystemen in een kantine, zijn dus niet verplicht.

Regelgeving daarover is ook lastig, legt Marjolein van Tiggelen van de Nationale Raad Zwemveiligheid uit. "Natuurlijk begrijp ik dat de ouders dit willen, het is ongelooflijk triest wat er is gebeurd en een ware nachtmerrie. Maar elk gebouw is anders, camerasystemen verplichten gaat niet zomaar. Simpelweg omdat wifi misschien niet in elk zwembad even goed werkt. Maar wat wij wel altijd zeggen: hoe meer ogen toekijken op de les, hoe beter."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore