Ga naar de inhoud
Burgers' Zoo

Eerste keer anticonceptie bij vis

Beeld © Burgers' Zoo

Voor het eerst is er succesvol anticonceptie toegepast bij een vissoort. In Burgers' Zoo in Arnhem werd een anticonceptierietje geïmplanteerd in de linker borstvin van een vrouwelijke adelaarsrog. Burgers' Zoo is de grootste kweker van deze soort.

Deze vorm van anticonceptie wordt al jarenlang succesvol toegepast bij veel zoogdiersoorten, maar het is voor het eerst dat deze methode succesvol is toegepast bij een vissoort.

Volgens de dierentuin heeft de 'opmerkelijke wereldprimeur baanbrekende gevolgen voor de internationale kweekprogramma's van vissoorten'.

'We hebben even gewacht'

Het intussen al even geleden dat het anticonceptierietje werd ingebracht bij de adelaarsrog, maar tot nu toe trad Burgers Zoo' er nog niet mee naar buiten. "We hebben even gewacht om zeker te weten of het zou werken", zegt bioloog Max Janse, betrokken bij het onderzoek.

Janse gaat in overleg met coördinatoren van andere kweekprogramma's van andere soorten 'om te kijken of we deze techniek daar ook kunnen proberen en toepassen'. "Want de vraag is nog of het ook werkt bij andere vissen", zegt hij. "Die kans is volgens mij reëel."

Bron: RTL Nieuws