Ga naar de inhoud
RTL Nieuws kijkt terug op 2018

Hoe fout op fout leidde tot de dood van Maurycy (4)

Beeld © Familie

Op oudejaarsdag 2015 valt de dan 4-jarige kleuter Maurycy Biernacki van een luchtkussen in een binnenspeeltuin in het Noord-Hollandse Grootebroek. Maurycy valt bijna drie meter naar beneden en komt met zijn hoofd op een betonnen vloer met een dun laagje kunstgras terecht. Hij overlijdt enkele dagen later. Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek dit jaar dat zijn fatale val voorkomen had kunnen worden.

"Deze reportage springt er voor ons uit dit jaar", vertelt verslaggever Maaike Kempes. Samen met Jasper Bunskoek en Bart van den Berg ontdekte ze dat er veel mis was en is bij De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die toezicht moet houden. Ze ontdekten dat er meer ernstige slachtoffertjes waren te betreuren op onschuldig ogende springkussens en dat er volop gefraudeerd wordt met veiligheidscertificaten.

Uiteindelijk moest de NVWA naar aanleiding van ons onderzoek aansprakelijkheid erkennen voor de dood van Maurycy, werden onveilige springkussens teruggeroepen en wordt er op dit moment onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de werkwijze van de NVWA.