Ga naar de inhoud
Fraude met accounts

'Honderden Uber-taxichauffeurs rijden onder valse naam'

Mensen die fraude vermoeden, wordt gevraagd dit te melden.

In Amsterdam rijden honderden Uber-taxichauffeurs rond onder de naam van iemand anders. Er is een levendige handel in accounts, blijkt uit onderzoek van de Amsterdamse zender AT5.

Degenen die hun naam en account aan anderen geven, krijgen hiervoor 75 tot 125 euro per week. Dat gaat via via of in chatgroepen, waartoe AT5 ook toegang had. Chauffeurs konden met andermans account zonder de benodigde taxipapieren en zonder controle van Uber de weg op.

Soms werken de pachters zelf overdag en verhuren ze hun account 's nachts. Dat levert de pachters een aardig extra zakcentje op.

Ernstige delicten

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) kent deze praktijken, maar wist niet dat het op deze schaal gebeurde.  Vooral dat er ook chauffeurs tussen kunnen zitten die hun Uber-account of taxipas eerder kwijtraakten, baart de ILT zorgen. "Bij ernstige delicten, bij overvallen, bij hele grote verkeersovertredingen pakken wij die af", zegt een woordvoerder tegen AT5.

Hij roept passagiers op die fraude vermoeden, dit direct te melden. Uber zegt tegen AT5 accounts waarmee wordt gefraudeerd direct te blokkeren.

AT5 sprak een chauffeur wiens account is gedeactiveerd, omdat hij er volgens Uber met de pet naar gooide. Hij vond een oplossing door het account te huren van een ander.  Op onderstaande beelden laat hij zien hoe eenvoudig dit werkt.

AT5 liet voor het onderzoek toeristen vervoeren in een AT5-auto en gebruikte daarvoor een gepacht Uber-account: