Ga naar de inhoud
'Je moet elkaar helpen'

Defensie en politie gaan samen personeel werven en uitwisselen

Archieffoto. Beeld © ANP

De krijgsmacht en de politie slaan de handen ineen bij de zoektocht naar nieuw personeel. Commandant der strijdkrachten Rob Bauer en korpschef van de politie Erik Akerboom kondigen vandaag een samenwerkingsverband aan.

Hierin spreken ze af elkaar niet te zullen beconcurreren. Ook willen ze het gemakkelijker maken om over te stappen van de ene naar de andere organisatie. Zo willen ze een aantrekkelijker carrièreperspectief bieden.

"Bij ons blijft maar een klein deel tot de pensioenleeftijd. Defensie moet relatief jong blijven omdat het werk belastend is", licht Bauer de samenwerking toe in Trouw. "De groepen die weggaan, halverwege de twintig en rond de 35, zijn voor de politie interessante kandidaten."

Politie
Lees ook:
Politie laat 16.000 zaken zitten vanwege personeelstekort

Beide organisaties willen ook vaker moeilijk te vinden gespecialiseerd personeel uitwisselen, zoals cyberspecialisten. "Je moet elkaar helpen", zegt Akerboom in de krant.

Vergrijzing

Defensie en politie zijn de grootste werkgevers van Nederland. De komende jaren hebben ze gezamenlijk 35.000 nieuwe mensen nodig.

Vorige maand werd duidelijk dat de politie 33 miljoen euro extra krijgt van het kabinet om de komende drie jaar nieuwe agenten te verwerven en de vergrijzing op te vangen. Het geld komt bovenop de in juni toegezegde 58 miljoen euro.

Defensie
Lees ook:
Defensie onderzoekt nazi-sympathieën in het leger na incidenten