Ahmet Akgündüz

Kamerleden woedend over uitspraken rector Rotterdam

14 december 2018 18:40 Aangepast: 14 december 2018 21:44
De Islamitische Universiteit Rotterdam Beeld © ANP

Tweede Kamerleden zijn woedend over de uitspraken van Ahmet Akgündüz, rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam. De PVV vindt dat de rector vanavond nog opgepakt moet worden, de VVD heeft Kamervragen gesteld.

D66-minister Van Engelshoven liet al weten een onderzoek in te stellen naar de rector. "De uitspraken zijn verschrikkelijk", zo zei ze tegen RTL Nieuws. Een speciale commissie zal de uitspraken onderzoeken.

Grootste regeringspartij VVD is daar blij mee. VVD-Kamerleden Bente Becker en Judith Tielen stellen 'bezorgd te zijn' over de uitspraken.

'Doodstraf'

De rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam zei op de Turkse televisie dat tegenstanders van de Turkse staat volgens de Koran de doodstraf mogen krijgen.

Boos

SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen is boos over die uitspraken van de rector. "Dit kan niet!" 

Ze stelt dat een rector die zulke uitspraken doet, niet thuishoort op een universiteit. "Je kunt niet hier verantwoordelijk zijn voor het kritisch leren denken van studenten en op de Turkse tv de doodstraf voor andersdenkenden bepleiten."

Kamervragen van de VVD

De VVD gaat Kamervragen stellen. "In Nederland leven we volgens de Nederlandse normen en waarden, en hebben wij vrijheid van godsdienst. Wie dat op welke manier dan ook in gevaar wil brengen, en pleit voor zaken die indruisen tegen onze rechtsstaat, moeten we aanpakken", stellen VVD'ers Tielen en Becker tegen RTL Nieuws.

"Terecht dus dat de minister een onderzoek instelt. Want als wat de rector zegt representatief is voor de houding of inslag van de school is dat zeer ernstig en moeten we ingrijpen." 

Wilders: oppakken

PVV-leider Geert Wilders hoopt dat Akgündüz vanavond nog wordt opgepakt. "Vervolgens moet hij morgenvroeg uitgezet worden naar Turkije en moet morgenmiddag de universiteit gesloten worden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Rotterdamse rector: 'Aanhangers Gülen mogen doodstraf krijgen'

Onderzoek afwachten

Minister Ingrid van Engelshoven wil eerst de uitkomst van het onderzoek afwachten. Een speciale commissie zal een zwaarwegend advies uitbrengen aan haar.

"We kunnen dan als het nodig is de accreditatie van de instelling intrekken. Dat is de uiterste consequentie die we kunnen trekken, maar ik moet de commissie afwachten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Minister stelt onderzoek in naar rector Rotterdam: 'Verschrikkelijke uitspraken'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore