Illegale handel

Nederland komt met totaalverbod op handel in ruw ivoor

17 december 2018 06:00 Aangepast: 17 december 2018 18:08
Ruim 7000 kg aan in beslag genomen ivoor, uitgestald bij de douane in Hongkong. Beeld © Getty

Vanaf maart mag in Nederland niet meer worden gehandeld in ruw ivoor. Het verbod gold al voor ivoor dat na 1990 op de markt is gekomen, maar ook ouder ruw ivoor mag straks niet meer worden verhandeld.

Het totaalverbod op ruw ivoor komt er omdat volop wordt gesjoemeld met de certificaten die horen bij ivoor van vóór 1990. Nederland wil zo bijdragen aan de instandhouding van olifanten en neushoorns, die wereldwijd met uitsterven worden bedreigd.

Actie tegen illegale handel

Onlangs werd 7 kilo illegaal ivoor in beslag genomen op een verkoopbeurs in Nederland. "Het gaat hier om ruwe ivoor van dieren die we willen beschermen", zegt minister Carola Schouten van Landbouw. "Als je wilt dat olifanten en neushoorns niet worden uitgeroeid, zul je ook iets aan die markt moeten doen."

Het ivoor werd in beslag genomen bij een actie tegen illegale handel in beschermde dieren en planten. De afgelopen tweeënhalve maand zijn bij zulke acties duizenden planten en dieren in beslag genomen. Er werden onder meer 75.000 cactussen, zes boa's, twee aapjes en twee dode toekans onderschept.

Koraal en beschermd hout

De acties werden uitgevoerd door onder meer de politie, de douane, het Openbaar Ministerie en het ministerie van Landbouw en vonden plaats in de haven van Rotterdam, op Schiphol, in Caribisch Nederland, bij bedrijven en bij particulieren thuis.

In totaal gaat het om 217 zaken tussen september en halverwege november. Op Bonaire werd bij toeristen koraal aangetroffen die ze mee naar huis wilden nemen. Ook werd een flinke hoeveelheid wandpanelen van beschermd hout in beslag genomen. De verkoopwaarde van het hout is 200.000 euro.

Blij met verkoopverbod

Het Wereld Natuur Fonds is blij met het verkoopverbod voor ruw ivoor. "Het is wel van belang dat er zo snel mogelijk een Europa-brede aanpak komt’’, zegt een woordvoerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Er wordt grof geld verdiend aan dierensmokkel, maar straffen zijn laag'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore