Debacle

Vraagtekens bij en masse ongeldig verklaren examens VMBO Maastricht

14 december 2018 16:56 Aangepast: 14 december 2018 18:09
Eindexamenleerlingen van het VMBO Maastricht vorig jaar bij een protest in Den Haag. Beeld © ANP

De diploma's van de eindexamenkandidaten van het VMBO Maastricht hadden niet en masse ongeldig verklaard moeten worden. De Auditdienst Rijk, die het debacle onderzocht, zet vraagtekens bij dat besluit van de Onderwijsinspectie van deze zomer

Afgelopen juni werden plotsklaps de eindexamens van alle 354 eindexamenleerlingen van de school ongeldig verklaard, nadat duidelijk werd dat er op het VMBO Maastricht enorme fouten waren gemaakt. Leerlingen die te horen gekregen hadden dat ze geslaagd waren, kregen alsnog de mededeling dat ze hun eindexamen over moesten doen of erger.

Sommigen konden zelfs de schade niet meer tijdig herstellen en konden door fouten van de school niet aan hun vervolgopleiding beginnen. 

Hadden geldig kunnen blijven

Nu blijkt uit het onderzoek dat dat besluit te drastisch was: stelt de Auditdienst Rijk. Als de inspectie zorgvuldiger had gewerkt, was er ruimte voor maatwerk. Inmiddels is duidelijk dat daar ook zou zijn uitgekomen dat alle examens ongeldig waren, maar het had een hoop onrust gescheeld, omdat voor elke leerling de gevolgen voor zijn of haar situatie duidelijk waren geworden. 

En sowieso ging de inspectie zelf ook niet vrijuit in het debacle. Er waren al eerder signalen bij de inspectie bekend dat er veel mis was bij de school. Had de Onderwijsinspectie daar beter naar gekeken, dan had er eerder kunnen worden ingegrepen. 

Vmbo'ers van Maastricht zwaar teleurgesteld: 'Ik kan niet meer op vakantie!'

Heel blij werden de leerlingen van VMBO Maastricht er niet van, toen de minister bekendmaakte dat ze tóch niet geslaagd zijn en hun gemiste schoolexamens alsnog moeten gaan maken

Cijfers ontbraken

De examens waren ongeldig verklaard, omdat er bij de school van alles niet deugde: Cijfers van eerdere schoolexamens ontbraken, waardoor leerlingen niet eens examen hadden mogen doen, en er was een een leraar die afwezige leerlingen strafte door hen een 1 of 1,1  te geven, zonder dat te melden bij de inspectie.

Na het bekend worden van het drama voor de leerlingen, ging de school met hulp van het ministerie aan de slag om de schade voor de leerlingen zo beperkt mogelijk te houden, maar dat lukte niet voor alle scholieren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zeven afdelingen Limburgse onderwijskoepel zijn 'zeer zwak'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore