Mannen en vrouwen

Draaien de rollen om? 'Zij de carrièretijger, hij de zorgzame partner'

16 december 2018 14:10 Aangepast: 17 december 2018 07:32
Papa doet het alleen. (archieffoto) Beeld © iStock

Vrouwen zijn meer gaan werken en zijn gemiddeld hoger opgeleid dan mannen. Dat blijkt uit de Emancipatiemonitor van het Sociaal Cultureel Planbureau en het Centraal Bureau voor de Statistiek. Wat betekent dat voor de relatie tussen mannen en vrouwen? "Je krijgt er niet per se betere relaties van."

Er komt een nieuwe disbalans in onze samenleving. Dat voorspelt Jan Latten, hoogleraar sociale demografie en voorheen verbonden aan het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). "Er komen langzamerhand meer vrouwen met een academische opleiding dan mannen", zegt hij na de publicatie van de Emancipatiemonitor. "De vrouw staat allang niet meer aan het aanrecht. Het slaat nu juist de andere kant op."

Meer geld

En dat is interessant, zegt de demograaf, want ook relaties veranderen daardoor, net als de manier waarop we naar onze Grote Liefde zoeken. Er zullen meer stellen komen van wie de vrouw meer verdient, meer carrière maakt of een hogere functie heeft dan de man. "Eigenlijk is dit een goed bericht voor de hoogopgeleide man", stelt Latten. "Zijn marktwaarde stijgt, omdat hoogopgeleide mannen schaars zijn."

Maar: vrouwen kijken nu ook verder dan een diploma, weet de demograaf. "Ze zoeken niet alleen maar iemand met een master, nee, het is net zo belangrijk dat de man in kwestie zorgzaam is, empathisch, sociaal intelligent."

De moderne combinatie wordt volgens Latten de vrouw als carrièretijger, en de man als de zorgzame huisvader die parttime werkt. "Zij is de kostwinner, hij de zorger." 

Miniatuurvoorbeeld
LEES MEER:

Hoger opgeleid dan je partner: 'Hij snapt niet wat ik op mijn werk doe'

Oerinstinct

Zijn mannen daar eigenlijk blij mee? Jean-Pierre 't Zand, relatietherapeut, betwijfelt het. "De man heeft vanuit zijn genen, zijn oerinstinct, het gevoel dat hij ietsje boven de vrouw moet staan. Dat is altijd zo geweest, en daar voelt hij zich nou eenmaal comfortabel bij."

Zodra de vrouw hem voorbij streeft, komt dat comfortabele gevoel in gevaar. "Dat voelt voor de man soms verkeerd, en kan tot frictie in een relatie leiden. Een vrouw kan er makkelijker mee omgaan als haar partner meer verdient of werkt, dan dat een man dat kan."

Deal of niet? 

Wel hangt het af van wanneer de vrouw de man is 'ontstegen' qua salaris of carrière. "Als de man en de vrouw elkaar ontmoeten en de vrouw ís al heel succesvol en werkt al meer dan de man, dan kies je daar samen voor. Dan is dat de deal", verklaart 't Zand.

"Maar als je al járen samen bent en dan verandert de boel, dan is het een stuk lastiger. Want dan kan het ook zijn dat je relatie verandert. Doordat zij minder thuis is, of ze is veranderd door het succes, of je hebt minder tijd voor elkaar."

Miniatuurvoorbeeld
LEES MEER

Hoog of laag opgeleid, wat maakt het uit? 'Mooier als we niet in hokjes denken'

Betere relatie?

't Zand verwacht ook niet dat er per se betere relaties uit voortkomen als de vrouw meer werkt en hoger opgeleid is dan de man. "We zoeken onbewust toch naar iemand van hetzelfde niveau. Of dat nu hoog of laag is. We willen iets van onszelf herkennen in de ander."

Uiteindelijk verwacht 't Zand dat de vrouw en de man helemaal gelijk aan elkaar zullen zijn, maar 'dat kan nu nog niet'. "Zo'n verandering gaat langzaam, kost tijd."

Demograaf Latten denkt dat er 'een ideaal team' kan ontstaan met een hoger opgeleide vrouw en een lager opgeleide man. "Als de één veel uit huis is en het geld verdient, en de ander is meer thuis en zorgt wat meer voor het gezin en het huishouden, dan klinkt dat mij als muziek in de oren. Als beide partijen er maar gelukkig mee zijn."

Miniatuurvoorbeeld
LEES MEER:

Laagopgeleide vrouwen zijn veel minder vaak zelfstandig

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore