Ga naar de inhoud
Ahmet Akgündüz

Minister stelt onderzoek in naar rector Rotterdam: 'Verschrikkelijke uitspraken'

Ingrid van Engelshoven na afloop van de ministerraad vandaag. Beeld © RTL Nieuws

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs heeft een onderzoek ingesteld naar de uitspraken van Ahmet Akgündüz. De rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam zei op de Turkse televisie dat tegenstanders van de Turkse staat volgens de Koran de doodstraf mogen krijgen. "Als het nodig is, zal ik de accreditatie van de instelling intrekken."

"Het zijn verschrikkelijke uitspraken", reageert minister Van Engelshoven na berichtgeving van RTL Nieuws. Een speciale commissie zal de uitspraken onderzoeken. "Ze zullen vaststellen wat er precies is gezegd en zullen bekijken hoe we die moeten duiden", zegt Van Engelshoven.

Rotterdamse
Lees meer
Rotterdamse rector: 'Aanhangers Gülen mogen doodstraf krijgen'

Akgündüz werd op de Turkse televisiezender AkitTV gebeld als rector van de Rotterdamse universiteit. Daarin werd hem gevraagd naar zijn mening over een zogenaamde 'Gülen-moskee' die onlangs in Duitsland zou zijn geopend.

'Ze mogen gedood worden'

In het gesprek dat ruim tien minuten duurde, verklaarde hij dat tegenstanders van de staat volgens de islam en de Koran de doodstraf mogen krijgen. Daarna zei hij dat de 'Gülenbeweging' schuldig is vanwege hun aandeel in de mislukte couppoging van 15 juli 2016 in Turkije en dat vanwege dit delict de aanhangers van Gülen gedood mogen worden. 

De commissie zal een zwaarwegend advies uitbrengen aan de minister. Van Engelshoven: "We kunnen dan als het nodig is de accreditatie van de instelling intrekken. Dat is de uiterste consequentie die we kunnen trekken, maar ik moet de commissie afwachten."

'Dit kan niet!'

Ook SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen heeft gereageerd op de uitspraken van Akgündüz. Zij stelt dat een rector die zulke uitspraken doet, niet thuishoort op een universiteit. "Dit kan niet! Je kunt niet hier verantwoordelijk zijn voor het kritisch leren denken van studenten en op de Turkse tv de doodstraf voor andersdenkenden bepleiten."

Eerder in opspraak

Het is niet de eerste keer dat Akgündüz met zijn uitspraken in het nieuws komt. Toen hij in 2000 rector werd, kwam hij al direct in opspraak. Hij zei toen dat moslimmannen hun vrouwen mogen slaan. Vele uitspraken volgden, zo schold hij tegenstanders van Erdogan uit voor 'homo' en noemde hij Koerden 'honden'. 

De voorganger van Van Engelshoven, oud-minister Jet Bussemaker, was 'al helemaal klaar' met Akgündüz. "Een rector heeft als boegbeeld wel veel academische vrijheid maar ook een grote verantwoordelijkheid", vond ze. De uitlatingen vond Bussemaker toen in strijd met de Nederlandse normen en waarden.