Ga naar de inhoud
Allergische kinderen

School pindakaasvrij om allergische kinderen goed idee? 'Ik vind het fantastisch'

Boris (links) en Pelle hebben allebei een pinda- en notenallergie Beeld © Nynke

Een school in België werd deze week per direct pinda- en notenvrij omdat als een leerling ermee in aanraking komt, het fataal kan zijn. Het leidde tot zowel verontwaardiging en bewondering, ook in Nederland. Gaat de maatregel te ver?

Moeder Nynke blij. Haar twee zonen Pelle (4) en Boris (8) hebben allebei een pinda- en notenallergie. "Ik zou het zelf nooit gevraagd hebben. Maar dat de school uit zichzelf voorstelde pindakaas- en notenvrij te worden, vind ik fantastisch. Zo wordt het risico dat ze een allergische reactie krijgen kleiner." 

Opzwellen

Al vroeg kwam ze erachter dat de kinderen allergieën hadden. "Toen de oudste overging van borstvoeding naar flesvoeding, reageerde hij daar verkeerd op. Uit een bloedtest bleek toen dat hij naast een melkallergie, ook een notenallergie heeft. En toen de jongste een keer een nootje at en opzwol, wisten we ook dat het raak was."

Louise
Lees meer:
Louise (8) is extreem allergisch, school verbiedt alle noten en pinda's

Ze letten er goed op, maar soms gaat nog mis. "Toen mijn man pindakaas at en daarna mijn zoon een kus gaf, zwol hij weer helemaal op. De school wilde dat risico niet lopen en vond het een kleine moeite om rekening met onze kinderen te houden. De beslissing om notenvrij te worden, leidde helemaal niet tot ophef bij ouders."

Dat betekent niet dat er geen risico meer is. Ze probeert haar kinderen zo bewust mogelijk van hun allergieën te maken. "Je kan de wereld niet nootvrij maken. Ook op school lukt dat niet altijd. Als er toch een Cornetto wordt getrakteerd waar noten in zitten, weten ze dat er een apart trommeltje is met traktaties die ze wel kunnen hebben."

Door pinda's te eten voorkom je allergie

02:24
In het ziekenhuis wordt juist pindakaas gecontroleerd toegediend om een allergie te voorkomen.

Zo zijn er tientallen scholen in Nederland die nootvrij of in ieder geval pindakaasvrij zijn. Bijvoorbeeld basisschool Voordeldonk in Asten.

Pinda's ademen

"Toen we een leerling kregen met een pittige allergie, besloten we al snel om de pindakaas helemaal buiten de deur te houden", zegt Hanneke Mertens, begeleidster op de school. "De leerling kan al een reactie krijgen als iemand net pinda’s heeft gegeten en in haar gezicht uitademt. In het begin gaven we haar een apart tafeltje tijdens het eten. Maar dat vonden we toch vervelend."

Dat betekent dat al zeven jaar niemand meer pindakaas op school mag eten. Ook de leraren niet. "Dus ook geen boterham met pindakaas thuis voor de les." De leerling zit inmiddels in groep zeven. "In al die tijd is het goed gegaan. Ook als ze naar de middelbare school gaat, is het goed mogelijk dat we pinda-vrij blijven."

Optimisme
Lees meer:
Optimisme over behandeling pinda-allergie bij kinderen: 'Het is te genezen'

Angstig

Toch is er ook kritiek. Een school pinda- en notenvrij maken creëert juist schijnveiligheid, meent Erna Botjes, directeur van het Allergiecentrum. "Je kunt sporen nooit uitbannen. En ook in het dagelijks leven is het te vinden, in de bus, in de trein. Het is vaak ingegeven door angstige ouders of docenten waardoor een school geen pindakaas meer accepteert."

Volgens haar is het effectiever om een goed 'allergie-beleid' te voeren. Dat betekent: handen wassen voor en na het eten en afdrogen met papier, een speciale allergietafel waar kinderen hun lunch kunnen eten en kinderen leren hoe een allergische reactie eruit ziet en wat je dan kunt doen. "Dat houdt je scherper dan zeggen dat je pinda- en notenvrij bent."