Ga naar de inhoud
Artikel 12-procedure

OM moet tieners vervolgen die fatale naaktfoto van 14-jarige Onur verspreidden

De ouders van Onur hopen dat andere kinderen hiervan leren.

Het Openbaar Ministerie moet twee tieners gaan vervolgen voor het verspreiden van een naaktfoto van de 14-jarige Onur Cücü via Instagram. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem besloten, nadat de ouders van de uit Enschede een zogenoemde Artikel 12-procedure waren begonnen.

Onur pleegde zelfmoord nadat er een naaktfoto van hem op social media was verschenen en door vrienden en onbekenden bekeken werd. Het OM stelde toen een onderzoek in naar wat er gebeurd zou zijn.

Drie tieners in beeld

Daarbij kwamen drie tieners in beeld: twee meiden en een jongen. Het drietal zou de foto van Onur verspreid hebben via Instagram. Het Openbaar Ministerie besloot om niet te vervolgen, op voorwaarde dat het drietal de komende twee jaar niet eenzelfde overtreding zou maken.

De ouders van Onur waren het niet eens met die beslissing en besloten naar de rechter te gaan om zo alsnog vervolging af te dwingen. Dat is nu gelukt, laat de advocaat van de ouders, Paul Drosten weten aan RTL Nieuws na berichtgeving in Tubantia.

De rechter heeft besloten dat twee van de drie tieners vervolgd moeten worden. Drosten zegt: "De vervolging is voor de foto die verspreid is. Het Hof heeft besloten om geen van de drie kinderen voor dood door schuld te vervolgen, omdat er te weinig verband wordt gezien tussen het verspreiden van de foto en zijn zelfmoord. Terwijl het Hof het verspreiden van de foto wel echt als een bewuste actie ziet."

Kinderen bewust maken van gevaren

De moeder van Onur is op dit moment in Turkije. Bewust, volgens Drosten. Ze wilde liever niet hier zijn op het moment van de beslissing." Hij vertelt: "Ze zei aan de telefoon wel dat ze eigenlijk wel tevreden is met de beslissing. De ouders vinden het belangrijk dat andere kinderen bewust zijn wat voor gevaren er zijn aan het zomaar doorsturen van dit soort foto's."

Wanneer de strafzaak tegen de twee tieners is, is nog niet bekend. Wat de ouders van Onur betreft kan dat niet snel genoeg beginnen. Drosten: "Aan het echte verwerkingsproces kom je niet toe als je alleen maar bezig bent met rechtszaken. We hopen dus dat het zo snel mogelijk begint, want het wachten is niet fijn."

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie0900-0113 Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week