Het vlees van de afgeschoten edelherten uit de Oostvaardersplassen, zal vanaf januari in Amsterdam te koop zijn. Poelier Pieter van Meel gaat het doen. "We weten zeker dat er vraag naar is."
Bij de Oostvaardersplassen staat een grote koelinstallatie klaar. Daar worden de afgeschoten herten in bewaard, zodat ze uiteindelijk kunnen worden verkocht aan de consument.
Sinds de rechter vorige week besloot dat er 1800 edelherten moeten worden afgeschoten bij de Oostvaardersplassen, zijn er al enkele tientallen dieren gedood. Een afgeschoten hert wordt ontwijd (van de ingewanden ontdaan) en in de koeling geplaatst.
Besterven
De poelier – Pieter van Meel – haalt de kadavers op en laat ze een tot twee weken 'besterven'; zoals altijd gebeurt met geschoten wild. Het familiebedrijf gaat vanaf januari het vlees verkopen.
"Als de opslag vol is, kunnen wij het vlees gaan halen", aldus een woordvoerder van het bedrijf. Het is nog onbekend hoeveel herten ze aangeleverd krijgen of hoeveel kilo vlees ze kunnen gaan verkopen. "Elk hert varieert weer in gewicht. Je kan zo'n wild dier niet op gewicht bestellen."

Bedreigingen
Er werd – en wordt – veel gediscussieerd over het afschieten van de edelherten. Actievoerders willen de dieren graag bijvoeren. "We hopen niet op bedreigingen van actievoerders", vertelt de woordvoerder. "Wij als groothandel bepalen niet het beheer. Actievoeren heeft meer zin bij de politiek, niet bij ons."
De groothandel krijgt overigens niet ál het vlees van de 1800 herten. Een deel van de dode herten blijft in het natuurgebied liggen als prooi voor ander wild. Zieke dieren worden afgevoerd naar een destructiebedrijf.
Eerste herten Oostvaardersplassen afschoten
Andere smaak?
Maar het merendeel van de herten wordt verkocht voor consumptie, omdat het volgens Staatsbosbeheer niet duurzaam is om goed vlees zomaar weg te gooien. Vanaf begin volgend jaar krijgen restaurants en particulieren meer informatie over hoe ze aan het vlees kunnen komen en wat het gaat kosten, zo maakte Staatsbosbeheer vandaag bekend.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zal elk dier gaan keuren vóór de verkoop. Staatsbosbeheer houdt naar eigen zeggen geen geld over aan de hertenverkoop.
Hoe het vlees zal smaken, kan de poelier uit Amsterdam nog niet zeggen. "Dat is de vraag, of het afwijkt van doorsnee-hertenvlees uit Nederland", zegt de woordvoerder. "Dat weten we eigenlijk niet. Er is een bepaalde vegetatie op de Oostvaardersplassen. Wat dit betekent voor de kwaliteit, valt pas in januari te zeggen, als de herten te proeven zijn."