Verborgen camera

Varkensboer met dood bedreigd na gruwelbeelden mishandelde biggen

14 december 2018 09:43 Aangepast: 14 december 2018 10:13
Misstanden in Nederlandse varkensfokkerijen Beeld © Screenshot Animal Rights

De varkensboer uit Lunteren die vorige week door Animal Rights aan de schandpaal werd genageld vanwege misstanden in zijn bedrijf, is met de dood bedreigd.

Dat heeft burgemeester René Verhulst van de gemeente Ede, waartoe Lunteren behoort, tijdens een raadsvergadering laten weten, meldt Ede Stad.

Onverdoofd staartjes afgesneden

De met een verborgen camera opgenomen beelden tonen hoe biggetjes in kratten worden gegooid en het uitkrijsen wanneer hun staartjes onverdoofd worden afgesneden.

Ook is te zien dat ontlastingsmonsters letterlijk uit de biggetjes worden geknepen en varkens tegen hun kop worden geschopt. Daarnaast tonen de beelden spartelende, zieke en gewonde biggen. Zij worden aan hun lot overgelaten. Nadat de biggen zijn ingeënt worden ze opgesloten in krappe ruimtes.

Bekijk hier de (schokkende) beelden:

Religieus extremisme

"Hoe die organisatie aan de beelden komt, weten we niet, maar dit heeft direct tot doodsbedreigingen geleid. Hoe kan dat?", zegt Verhulst. Hij vergelijkt de praktijken van Animal Rights met religieus extremisme.

De varkensboer zelf is zich van geen kwaad bewust. "Grote onzin, wij behandelen onze dieren goed", zei hij eerder bij Omroep Gelderland.

Volgens Animal Rights zijn de gruwelbeelden, die niet alleen in Lunteren werden gefilmd maar ook op een fokkerij in Nuenen, geen uitzondering. "We hebben nog wel meer beelden bij andere fokkerijen. Dit is de manier waarop varkens gehouden worden in Nederland."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Beelden tonen ernstige mishandeling eenden in Nederlandse pluimveehouderijen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`