Ga naar de inhoud
'Ontoelaatbaar'

Defensie onderzoekt nazi-sympathieën in het leger na incidenten

Archieffoto Beeld © ANP

Militairen in opleiding zijn zich te buiten gegaan aan ontoelaatbaar gedrag. Het gaat om een kleine groep die porno en racistische afbeeldingen, met verwijzingen naar nazi-Duitsland, uitwisselde. Ook zijn er signalen dat deze groep andere militairen in opleiding mogelijk heeft lastig gevallen en bedreigd.

Daarnaast hebben soldaten van een 'niet nader te noemen' legeronderdeel nazi-sympathiserende uitingen uitgewisseld.

Dat schrijft staatssecretaris Visser (Defensie) aan de Tweede Kamer. Naar dit, volgens Visser, 'ontoelaatbare en sociaal onveilig gedrag' is Defensie inmiddels een onderzoek begonnen. De incidenten hebben zich voorgedaan op de Koninklijke Militaire Academie en het Koninklijk Instituut voor de Marine.

Een commissie zal het onderling delen van beeldmateriaal onderzoeken. Een andere commissie zal het mogelijk lastig vallen en bedreigen onderzoeken.

Andere leerlingen geïnformeerd

De staatssecretaris schrijft dat de leerlingen van de opleidingsinstituten vandaag zijn geïnformeerd. Hen is aangeboden met geestelijke verzorgers of maatschappelijk werkers te praten.

Begin volgend jaar zal Defensie onder de 'cadetten en adelborsten' een werkbelevingsonderzoek organiseren gericht op sociale veiligheid.

Positieve beelden over nazi-Duitsland

Volgens staatssecretaris Visser heeft zich bij een ander onderdeel van het leger ook een ontoelaatbare situatie voorgedaan. Dat betreft 'ontoelaatbare uitingen in relatie tot nazi-Duitsland'. Wat er precies is gebeurd, wil een woordvoerder van Defensie niet zeggen. Volgens een ingewijde gaat het om het delen van positieve beelden over nazi-Duitsland.

Het is opmerkelijk dat Defensie nu al met deze incidenten naar buiten komt, voordat precies bekend is wat er is gebeurd. Eerdere incidenten werden pas toegegeven na publicaties in de media. "We willen zo open mogelijk zijn, de details zijn nog niet bekend maar we melden het nu al wel", laat een Defensiewoordvoerder weten.

Sancties

Visser wil nog niet vooruitlopen op de uitkomsten van de onderzoeken maar laat wel weten dat als er aanleiding toe is, 'nadere maatregelen zullen worden getroffen dan wel sancties worden getroffen'.

"Er is bij Defensie geen plaats voor ontoelaatbaar en sociaal onveilig gedrag, zeker niet bij de opleidingen waar we de toekomstige leiders van Defensie vormen."

Rapport:
Lees ook:
Rapport: Defensie doet te weinig met meldingen pesten en intimidatie
Bron: RTL Nieuws