Hersenkraker

Kun jij de 'moeilijkste puzzel van het jaar' oplossen? AIVD deelt hersenkraker

13 december 2018 15:17 Aangepast: 13 december 2018 15:17
Opgave 1c uit de kerstpuzzel van de AIVD. Beeld © AIVD

Reew re si DVIA ed nav lezzuptsrek ed. Of, in gewoon Nederlands, de kerstpuzzel van de AIVD is er weer. De hersenkraker, ook wel bekend als de 'moeilijkste puzzel van het jaar', staat op de website van de geheime dienst.

De puzzel bestaat uit 27 vragen die los van elkaar kunnen worden opgelost. Vragen die het minst vaak worden opgelost, krijgen bij het nakijken extra punten toegekend. Zo wil de AIVD deelnemers ontmoedigen om antwoorden of overduidelijke hints op sociale media te plaatsen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oud-winnaar Carlo doet weer mee met AIVD-puzzel: 'Ik heb al heel wat opgelost'

Moeilijker dan andere jaren

Vorig jaar was de kerstpuzzel moeilijker dan andere jaren. Niemand had alle vragen goed. Winnaar Carlo haalde 91,5 van de 100 punten. Het was voor het derde jaar op rij dat hij de puzzel als beste invulde. 

De AIVD publiceert de kerstpuzzel sinds 2011. De puzzel wordt ieder jaar gemaakt door het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV).

Kersttraditie

Deelnemers krijgen vijf weken de tijd om de vragen op te lossen. De kersttraditie begon ooit binnen de inlichtingendienst zelf om systematisch en logisch nadenken binnen het bedrijf te stimuleren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore