Ga naar de inhoud
Brandwonden en oogletsel

'Vuurwerkslachtoffers zijn vaak 15-jarige jongens met knallers'

Archieffoto. Beeld © ANP

Vuurwerkslachtoffers zijn over het algemeen jongens van een jaar of vijftien, die voornamelijk gewond raken door knalvuurwerk.

Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC onder 63 slachtoffers die binnenkwamen bij twaalf ziekenhuizen in Zuidwest-Nederland.

Brandwonden en oogletsel

De onderzoekers keken naar het soort letsel, het ontstaan van de verwondingen en de behandeling. Bijna de helft van de gewonden waren omstanders; twaalf mensen (22 procent) raakten gewond door illegaal vuurwerk. In 50 van de 54 gevallen ging het om knalvuurwerk.

De slachtoffers liepen vooral (brand)wonden op aan handen en armen (37 procent). Ook oogletsel (24 procent) kwam vaak voor.

Grootste online aanbieders illegaal vuurwerk op zwart na internationale politieactie

01:48
De politie van Nederland, België, Italië en Polen hebben vier grote webshops voor illegaal vuuwerk op zwart gezet. De politie vermoedt dat de websites goed waren voor 80 procent van het illegale vuurwerk dat per post Nederland in kwam.

Onveiligste feest

Tijdens de jaarwisseling eindigen jaarlijks bijna 500 mensen op de spoedeisende hulp, raken 200 ogen beschadigd en valt gemiddeld één dode. 

Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid is oud en nieuw daarmee op veel plaatsen in Nederland het onveiligste feest van het jaar.

Incidenten met (illegaal) vuurwerk op de kaart:

Onze onderzoeksredactie houdt sinds 1 november op een kaart bij waar incidenten met al dan niet illegaal vuurwerk plaatsvinden. Het gaat om overlast, ongelukken, maar ook invallen door de politie. Druk op een stip voor meer informatie: