Slachtofferverklaring

'Vermoorde broer van kroongetuige sprak over beveiliging'

13 december 2018 11:55 Aangepast: 13 december 2018 12:24
Verdachte Shurandy S. Beeld © ANP

Enkele dagen voor zijn dood sprak Reduan B. nog met de overheid over zichtbare beveiliging bij zijn bedrijf in Amsterdam-Noord. Hij was fel tegen de overeenkomst die zijn broer had gesloten met het Openbaar Ministerie, omdat hij wist 'hoe gewetenloze monsters te werk gaan'.

Dat zeiden een zus en de moeder van B. in een slachtofferverklaring tijdens het proces voor de rechtbank in Amsterdam. Ze spraken via een audioverbinding, omdat ze voor hun veiligheid op een geheime locatie het proces volgen.

Reduan B. werd eind maart doodgeschoten, vermoedelijk uit wraak om het 'verraad' van zijn broer Nabil B. Een week eerder was bekend geworden dat hij als kroongetuige zou optreden in een onderzoek naar een andere liquidatie.

Overheid was niet overtuigd

Reduan heeft steeds gewaarschuwd voor de gevaarlijke gevolgen van de kroongetuigendeal, zeiden zijn nabestaanden. Hij had zijn moeder al op een ander adres ondergebracht, wilde zijn familie beschermen, maar de overheid was traag met de beveiliging en niet overtuigd van de gevaren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huurmoordenaar die broer kroongetuige doodde: 'Ik was de aangewezen persoon'

Volgens de nabestaanden was Reduan een hardwerkende integere man, die wars was van alles wat met criminaliteit te maken had. Hij had veel vrienden en dierbaren, onder wie twee dochters.

Meedogenloos

De familie hoopt dat verdachte Shurandy S. nooit meer vrijkomt. Ze noemt hem 'meedogenloos', ook omdat hij zijn opdrachtgevers blijft beschermen. Mensen zoals S. 'zijn het grootste kwaad dat bestaat' en zorgen ervoor dat de hele familie nooit meer veilig is, zei zijn zus.

Sinds de moord op Reduan moest de hele familie, bestaande uit enkele gezinnen, onmiddellijk in de anonimiteit verdwijnen. Zijn moeder zei dat zij haar dagen vult met verdriet over de dood van Reduan én de angst om nog iemand te verliezen.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore