Ga naar de inhoud
Levensgevaarlijk

Dieven hebben het op Brabantse AED's voorzien: 'Hoe haal je het in je hoofd?'

Pieter Joziasse van gestolenAED.nl. © Jessica Karadzic van Belzen / Medisol Beeld © Jessica van Belzen / Medisol

Een AED moet goed zichtbaar en 'voor het grijpen' worden opgehangen, maar dat heeft ook een nadeel. De afgelopen maanden werden in Noord-Brabant zeker negen AED's gestolen. Toch is het een slecht idee om een AED achter slot en grendel te plaatsen. "Bij een reanimatie moet je snel kunnen handelen. Iedere seconde telt."

Deze week werden er in Zutphen drie Automatische Externe Defibrillators (AED's) gestolen. Eerder hadden dieven het op reanimatieapparatuur in Breda voorzien: daar werden in twee maanden tijd maar liefst zes AED's gestolen en is inmiddels iemand aangehouden

Diefstal komt weinig voor

Pieter Joziasse (45) is oud-ambulanceverpleger die nu AED's verkoopt. Daarnaast houdt hij op zijn website gestolenAED.nl een overzicht bij van waar en wanneer AED's gestolen worden.

Hoewel het volgens Joziasse opvallend is dat er in korte tijd zoveel AED's zijn gestolen in dezelfde regio, komt diefstal van AED's relatief weinig voor. "Er zijn in Nederland in totaal zo'n 140.000 AED's verkocht, en ieder jaar worden er tussen de 10 en de 15 gestolen", vertelt hij. "Ik ben geen statisticus, maar de kans dat je een hartstilstand krijgt is volgens mij groter dan dat een AED gestolen wordt."

Hij baalt wel van de diefstallen. "Hoe haal je het in je hoofd? Je brengt op deze manier echt levens in gevaar."

AED achter slot en grendel

Ook hebben de diefstallen volgens Joziasse een ongewenst neveneffect: "Door de impact die zo'n diefstal heeft, denken mensen dat het vaak voorkomt. Om diefstal te voorkomen zijn ze dan geneigd om een AED achter een slot of in een soort kluis op te hangen, maar dat is echt een slecht idee. Mensen zijn bij een reanimatie vaak in paniek: zelfs simpele handelingen kunnen dan ingewikkeld worden. Iedere minuut die je langer bezig bent om een AED te kunnen gebruiken, is er één te veel."

'Helft
Lees ook:
'Helft AED's niet goed bereikbaar bij acute nood'

Voor mensen die zich toch willen indekken tegen diefstal raadt hij een verzekering aan. "Zo'n kluis of cijferslot om een AED kost vaak honderden euro's, en een verzekering een paar tientjes per jaar."

Via Marktplaats

Een nieuwe AED kost gemiddeld tussen de 1000 en de 1500 euro, tweedehands worden ze voor zo'n 700 euro aangeboden. 

Af en toe duikt er een gestolen exemplaar op op Marktplaats, zoals vorige week vrijdag. Toen werd een 71-jarige Belg opgepakt in Zeeland nadat hij een gestolen AED te koop had aangeboden via Marktplaats. Hij wordt verdacht van het stelen en/of helen van drie AED's.

'Geen lucratieve business'

Het stelen van een AED is volgens Joziasse geen lucratieve business. "Het is levensreddende apparatuur. Als je dat wilt aanschaffen kies je meestal niet voor een tweedehandsje." Ook het verhaal dat Nederlandse AED's gestolen worden om in Oost-Europa op de markt te brengen, wijst hij van de hand. "Een Nederlandse AED is Nederlandstalig. Dus daar heb je weinig aan in Polen of Roemenië."

Ook hebben alle AED's een registratienummer. "Je kunt dus vrij weinig met een gestolen AED. Eigenlijk is het van de zotte dat er nog steeds criminelen zijn die er een markt in zien."

Nick
Lees ook:
Nick redde jongen uit vijver, maar miste AED: 'Nu heb ik er zelf eentje'