Tot 1000 euro boete

Vlaanderen verbiedt roken in auto in bijzijn van kinderen

13 december 2018 11:17 Aangepast: 13 december 2018 11:28
Archieffoto. Beeld © iStock

Wie in Vlaanderen achter het stuur een sigaret opsteekt terwijl er een kind in de auto zit, riskeert binnenkort een boete die kan oplopen tot maar liefst 1000 euro.

Vorig jaar werd het verbod al aangekondigd, en deze week stemde het Vlaams Parlement unaniem voor het wetsontwerp. Dat meldt de Belgische krant De Standaard.

Onder de 16

De wet verbiedt het te roken in de auto in bijzijn van kinderen onder de 16 jaar. Het is niet duidelijk wanneer de wet van kracht wordt. 

Vlaanderen is niet de enige plek waar roken in bijzijn van kinderen niet mag. In Frankrijk, Ierland, Engeland en Australië kennen ze ook een verbod.

In Nederland geen verbod

In Nederland is het niet verboden om in bijzijn van kinderen te roken in de auto. Er zijn volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ook geen plannen om zo'n verbod in te stellen.

"In de eerste plaats al omdat het praktisch gezien heel lastig te controleren is. We hebben in Nederland een veel bredere preventie-aanpak en we hopen dan ook dat mensen zélf de keuze maken om niet te gaan zitten roken met een kind op de achterbank."

Roken naast kind in de auto: 'Een vorm van kindermishandeling'

EditieNL nam de proef op de som en vroeg wat Nederlanders er van vinden als er wordt gerookt in de auto naast een baby.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore