Ga naar de inhoud
Liquidatie

Huurmoordenaar die broer kroongetuige doodde: 'Ik was de aangewezen persoon'

Onderzoek op de plek van de liquidatie. Beeld © ANP

De man die verdacht wordt van de moord op de onschuldige broer van kroongetuige Nabil B., was 100.000 euro beloofd. Verdachte Shurandy S. (40) was verslaafd aan cocaïne en leefde 'op de automatische piloot'. Hij liquideerde Reduan B. op 29 maart op zijn werk in Amsterdam-Noord.

S. werd vermoedelijk benaderd omdat hij geld nodig had om z'n cokeverslaving te financieren. "Het ging heel slecht met me. Ik was de aangewezen persoon om dit te doen", verklaarde S. vanochtend in de rechtbank in Amsterdam. Geld heeft hij nooit gehad.

Automatische piloot

Op 29 maart ging S. naar Amsterdam-Noord. Hij kwam het bedrijf van zijn slachtoffer met een smoesje binnen. S. schoot Reduan B. van dichtbij neer, vluchtte en ging naar zijn werk. "Ik leefde die dag op de automatische piloot. Ik wist dat ik vroeg of laat zou worden aangehouden."

S. had enkele maanden eerder al zijn bereidheid uitgesproken tegen oude 'kennissen' om mogelijk iemand te liquideren. Hij besloot dat in 'een split second' en dacht lang dat het niet serieus zou zijn. Over zijn opdrachtgevers vertelde hij verder niets.

Huurmoordenaar:
Lees ook:
Huurmoordenaar: 'Ik wist niet dat ik broer kroongetuige doodde'

De verdachte had 'geen flauw idee' van de identiteit van zijn slachtoffer. Hij wist ook niets van het nieuws van het Openbaar Ministerie (OM) dat er een kroongetuige zou zijn in een belangrijke liquidatiezaak. Pas thuis kwam S. erachter wie hij had gedood. "Ik zag het op het nieuws. Toen wist ik: 'shit hits the fan'."

Een dag na de liquidatie werd S. opgepakt. Hij zweeg aanvankelijk, maar bekende de moord uiteindelijk in een brief aan de politie.

De familie van kroongetuige Nabil B. volgt het proces tegen S. op een geheime locatie. Ze doen dat vanwege hun veiligheid. De nabestaanden zullen vanuit deze locatie ook een slachtofferverklaring voordragen.

Geliquideerd uit wraak

Reduan B. werd vermoedelijk geliquideerd uit wraak om het 'verraad' van zijn broer Nabil B. Een week eerder was bekend geworden dat hij als kroongetuige zou optreden in een onderzoek naar een andere liquidatie.

Bron: RTL Nieuws