Ga naar de inhoud
Bijzondere rechtszaak

René deed aangifte tegen zichzelf om vijf wietplanten: 'Ik wil na jaren duidelijkheid'

René wil legaal zijn eigen wietplantjes kweken.

Omdat René Barendse smacht naar duidelijkheid, heeft hij aangifte gedaan tegen zichzelf. Reden: de vijf wietplanten die hij kweekt voor zijn zenuwpijn. Mag dat of mag dat niet? Na al die jaren wil hij duidelijkheid. "Voor mezelf en voor zoveel anderen."

Al zestien jaar lang heeft René Barendse onverklaarbare zenuwpijnen. Iedere dag, continu. De pijn begon in zijn onderrug. "Op een gegeven moment trok de pijn ook naar de benen. In het reguliere circuit liep ik tegen een muur op, niemand wist waar de pijnen vandaan kwamen. Onderwijl werd de pijn erger en erger."

Medicijn dat werkt

Uiteindelijk kwam René in 2013 in aanraking met cannabis voor de zenuwpijn. Een wonder gebeurde: de pijn werd veel minder, de cannabis werkte veel beter dan alle andere medicijnen. René wilde de wiet niet roken. "Ik was eerder ook gestopt met roken", zegt hij. "Gelukkig kwam ik erachter dat ik de olie ook kon gebruiken." 

René klaagt zichzelf aan voor cannabisbezit: 'Ik kan niet anders'

01:38

Criminele circuit

René kocht de cannabisolie eerst. In 2014 ging hij het zelf kweken, in zijn eigen tuin. Onder meer omdat het veel te duur werd om het steeds te kopen: zo'n 15.000 euro per jaar. En de wiet uit de apotheek werkte stukken minder goed.  

Maar volgens de wet is het verboden wietplantjes in huis te houden, al wordt het wel gedoogd. Dat betekent dat de politie altijd in zijn recht staat om de plantjes op te halen en te vernietigen. Bijvoorbeeld bij een melding.

René wilde graag op een eerlijke manier wiet kweken, zodat hij geen angst meer hoeft te hebben dat de politie inderdaad bij hem aanbelt. Daarom heeft hij de rechtszaak aangespannen. Tegen zichzelf. 

Lange weg

Die zaak is de laatste stap in een lang proces om zelf toestemming te krijgen. Zo  liet hij zijn huisarts al een brief ondertekenen. "En ik ging langs alle buren om toestemming te vragen. Ik liet hen een brief ondertekenen dat ze er geen last van hadden." Ook zijn huisbaas vroeg hij om toestemming, en die kreeg hij.

Daar bleef het niet bij. René zegt ook brieven te hebben geschreven naar allerlei instanties, zoals de gemeente, de Tweede Kamer en het ministerie van Volksgezondheid. "Maar ik kreeg weinig reactie."

Politie voor de deur

Op een zomerdag werd zijn angst werkelijkheid. Er was een melding tegen hem gedaan. Via Misdaad Anoniem. "Ik was op vakantie toen het gebeurde. Mijn buurman gaf de plantjes water. Ik had hem 's avonds aan de lijn toen hij vertelde dat de politie ze had weggehaald.

Morgen doet de rechter uitspraak. Wat hij verwacht? "Ik heb echt geen flauw idee. Ik heb er wel een positief gevoel over omdat mijn zaak gevoelsmatig goed ligt." Maar zekerheid heeft hij nog altijd niet. Om die te krijgen heeft hij een zware weg afgelegd. "Het is wel pittig. Het kost me echt ontzettend veel energie en dan ben je eigenlijk ziek. Maar helaas: je moet."

Spanning

De uitspraak wordt door veel mensen in spanning afgewacht.

"Ik heb van veel mensen gehoord dat ik hiermee een lans kan breken. Het gaat niet alleen om mij, dit is belangrijk voor alle patiënten die cannabis gebruiken. Als ik niet gebruik, heb ik zoveel pijn. Een zeurende zenuwpijn, zoals een kiespijn in mijn rug. Dat gun je niemand."

Wietplanten kweken: hoe zit dat?

  • Volgens de Opiumwet is het verboden hennep te telen, te bereiden, te verwerken, te verkopen, af te leveren, te verstrekken of te vervoeren.
  • Volgens het Openbaar Ministerie wordt 'bij een hoeveelheid van vijf planten of minder aangenomen dat er geen sprake is van beroeps- of bedrijfsmatig handelen'. 
  • Met andere woorden: het telen van vijf hennepplanten of minder is dus weliswaar verboden, maar wordt niet strafrechtelijk vervolgd.
  • De planten worden wél in beslag genomen. Als de verdachte minderjarig is, volgt altijd een strafrechtelijke reactie.
  • In sommige gevallen maakt de politie wel degelijk proces-verbaal op voor het bezit van minder dan vijf planten. Het Openbaar Ministerie zal in die gevallen meestal geen strafvervolging instellen.