Ga naar de inhoud
Rechtszaak

Moeder Nicky Verstappen roept tegen Jos B.: 'Kijk me aan!'

Berthie Verstappen. Beeld © ANP

Tijdens de zitting van de rechtbank in Maastricht in de zaak Nicky Verstappen schoot moeder Berthie Verstappen woedend uit haar slof. Zij zat in de rechtbank vlak achter Jos B., die wordt verdacht van het doden en misbruiken van haar zoon.

Lees
Volg ons liveblog:
Lees terug: de eerste dag van het proces tegen Jos B.

Toen de rechtbank voor nader beraad de zitting schorste en B. opstond om te worden afgevoerd naar de cel, vloog Berthie Verstappen tegen B. uit. "Kijk me aan!", riep ze boos in Limburgs dialect.

'Heel boos' 

Peter R. de Vries, die de familie bijstaat, kalmeerde haar. "Berthie was heel boos dat B. haar niet in de ogen wilde kijken'', zei De Vries later. "Daarom riep ze naar hem. Maar B. weigerde ieder oogcontact en keek weg.'"

De Vries zei ook de ontkenningen door B. en zijn advocaat niet te geloven. Behalve Berthie zijn ook vader Peter en zus Femke Verstappen aanwezig bij de zitting.

Jos B. spreekt beschuldigingen tegen

03:37
Jos B. stond vandaag voor het eerst voor de rechter

Geen openheid

De familie meent dat B. bij de laatste momenten van Nicky aanwezig is geweest en dat hij daarover kan verklaren, zei De Vries. "Het stoort de familie dat hij op geen enkele manier openheid van zaken geeft, en niet verklaart hoe zijn DNA op Nicky terecht is gekomen."

B. wil op een later moment eventueel meer vertellen, liet hij vanochtend weten. "Dat doet hij als het hem schikt. Dat vindt de familie vreselijk", zegt De Vries.

Sterke zaak

Justitie heeft volgens De Vries een sterke zaak tegen B. "Het zijn heel belastende feiten en Jos B. heeft daarvoor geen enkele verklaring. Dat moet in zijn nadeel worden uitgelegd."

Vandaag staat Jos B. voor het eerst voor de rechter in de zaak van Nicky Verstappen die 1998 dood werd gevonden. B. kwam in beeld door een DNA-verwantschapsonderzoek. Zijn DNA zat achttien keer op de onderbroek van Nicky Verstappen, een keer op zijn pyjama en twee keer op zijn lichaam.

B. ontkent iets met zijn dood te maken te hebben.