Terroristische daad

Dader schietpartij Straatsburg schreeuwde 'Allahu akbar'

12 december 2018 13:25 Aangepast: 12 december 2018 13:50
Delen van het centrum van Straatsburg zijn afgesloten. Beeld © AFP

De man die in Straatsburg twee mensen op straat doodschoot en 14 mensen verwondde, schreeuwde volgens getuigen tijdens zijn daad 'Allahu akbar'. De Franse officier van justitie en de burgemeester van Straatsburg beschouwen zijn actie als een terroristische daad.

De verdachte is de 29-jarige Chérif Chekatt. Hij had behalve een vuurwapen ook een mes bij zich waarmee hij rondzwaaide. Vier familieleden van Chekatt zijn inmiddels aangehouden. Dat heeft de Franse officier van justitie bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Twee mensen zijn bij de schietpartij overleden. 14 mensen zijn gewond, van wie er zes slecht aan toe zijn. Een van hen is hersendood. Onder de zwaargewonden is volgens Italiaanse media een 28-jarige journalist uit Italië die in Straatsburg was voor een vergadering van het Europese parlement.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Dit is Chérif Chekatt, verdacht van de schietpartij in Straatsburg

Schutter gewond

De verdachte werd gisteren kort voor 20.00 uur gezien in het hart van de kerstmarkt in Straatsburg. Hij schoot op meerdere mensen, onder wie soldaten. Tijdens dat vuurgevecht zou de dader in zijn arm zijn geraakt. De dader vluchtte daarna in een taxi naar een ander deel in de stad. 

Chekatt heeft een behoorlijk strafblad. Hij is 27 keer veroordeeld voor misdrijven in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Hij heeft vaker vastgezeten en zou zijn geradicaliseerd tijdens zijn gevangenschap. Hij werd in de gaten gehouden.

Huiszoeking

Tijdens de huiszoeking in de ochtend voor de schietpartij werd er een granaat, vier messen en een vuurwapen gevonden. Chekatt zelf was op dat moment niet thuis waardoor hij niet kon worden aangehouden.

Volgens de autoriteiten is het nog maar de vraag of Chekatt nog in Frankrijk is. Hij zou mogelijk over de grens zijn gevlucht. Op dit moment zijn honderden politieagenten naar hem op zoek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Dader Straatsburg mogelijk grens over, klopjacht gaat door

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore