Onderwijs

PvdA wil grondwet aanpassen, zodat scholen niemand kunnen weigeren

12 december 2018 04:20 Aangepast: 12 december 2018 04:20
Beeld © ANP

De PvdA in de Tweede Kamer wil artikel 23 van de grondwet aanpassen. Daarin is de vrijheid van onderwijs geregeld. Daardoor hebben bijvoorbeeld christelijke en islamitische scholen de mogelijkheid om leerlingen te weigeren.

Artikel 23 van de grondwet regelt de vrijheid van onderwijs. En dat zorgt dat in ons land christelijke, islamitische, Montessori en openbare scholen mogelijk zijn. Veel keuze dus voor ouders. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jongens sneller afgeleid dan meisjes: 'Ik kan geen 50 minuten luisteren'

Maar ook veel keuze voor scholen zelf. Die kunnen namelijk leerlingen weigeren die niet bij de identiteit van de school passen. Volgens PvdA-leider Lodewijk Asscher betekent het dat leerlingen worden uitgesloten.

"Scholen zeggen: we hebben hier een vrijwillige ouderbijdrage, maar die is wel 1500 euro per jaar. Dus jij hoort hier niet", zegt hij tegen RTL Nieuws.

'Niet eerlijk'

"En je hebt scholen die zeggen: je past niet bij de identiteit van deze school. Je bent niet christelijk genoeg of niet islamitisch genoeg. Het gevolg is dat de ene school iedereen aanneemt, en de andere school selecteert en dat is niet eerlijk."

Asscher wil daarom dat gelijke kanen in het onderwijs worden opgenomen in de grondwet. Het idee van de PvdA ligt gevoelig bij met name de christelijke partijen, zegt politiek verslaggever Floor Bremer. "En daarvan zitten er, helaas voor de PvdA, twee in het kabinet. Zij vinden het belangrijk dat scholen zo min mogelijk in de weg wordt gelegd om hun eigen identiteit te bepalen."

Het aanpassen van de grondwet is zo ingrijpend dat het jaren kan duren, zelfs als de PvdA andere partijen kan overtuigen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`