Plastic soep

Tegenvaller voor Nederlandse plasticvanger: Ocean Cleanup werkt nog niet

11 december 2018 20:28 Aangepast: 11 december 2018 23:14
De Nederlander Boyan Slat bedacht de Ocean Cleanup Beeld © AFP

Een tegenvaller voor Nederlander Boyan Slat. Zijn Ocean Cleanup ligt op dit moment in de Grote Oceaan met de hoop daar de plastic soep op te ruimen. Maar helaas, het schoonmaaksysteem beweegt te langzaam en houdt het plastic dat wordt verzameld niet vast.

En daarmee werkt de plasticvanger niet, zo bevestigt een woordvoerder van het project The Ocean Cleanup berichtgeving van de Volkskrant hierover. Het team achter Boyan probeert de fout zo snel mogelijk op te lossen.

Boyan gaat door

Stoppen zal Boyan niet, want hij hield vooraf al rekening met dit soort verrassingen. En hij heeft ook goed nieuws: in de 600 meter lange arm die op zee drijft en zo het plastic vangt, zijn geen in zee levende beesten aangetroffen.

De Great Pacific Garbage Patch, waar de zeebezem aan het werk is, is een drijvende vuilnisbelt tussen Californië en Hawaï. Het is drie keer zo groot als Frankrijk en er dobberen naar schatting 1800 miljard stukken afval in, die bij elkaar ongeveer 80 miljoen kilo wegen.

Miljoenen kilo's plastic

Er zijn nog vier grote afvalhopen op de oceanen. Die bestaan bij elkaar uit nog eens 80 miljoen kilo puin en plastic.

De nu 24-jarige Boyan bedacht het systeem zes jaar geleden voor zijn profielwerkstuk op de middelbare school in Delft. Het idee: een honderden meters lange ‘arm’ drijft over de zeespiegel, voortgeduwd door de golven, de stroming en de wind. Een scherm reikt een paar meter onder water. Als een C-vormige bezem neemt hij het afval mee.

Deze buis gaat de plastic soep opruimen: 'Een grote mijlpaal'

Binnen vijf jaar moet de helft van de plastic soep in de Grote Oceaan zijn opgeruimd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore