Ga naar de inhoud
Nederland

Petitie aangeboden voor vertrek ING-ceo Hamers

ING-ceo Ralph Hamers komt morgen naar de Tweede Kamer. Beeld © ING

Een groep rekeninghouders van ING heeft een petitie aangeboden aan de vaste Kamercommissie voor Financiën waarin zij onder meer eisen dat ceo Ralph Hamers opstapt. Ze beschouwen hem als hoofdverantwoordelijk voor 'het wanbeleid' van de bank.

De rekeninghouders willen bankieren bij een bank die zich aan de wet houdt, zo valt te lezen in de online petitie. Met name de twee schikkingen die ING afgelopen september en in 2012 deed, stuiten hen tegen de borst.

De bank trof drie maanden geleden een schikking met het OM in de zaak rond jarenlange witwaspraktijken en betaalde een recordbedrag van 775 miljoen euro. Zes jaar geleden ging het in de VS om 619 miljoen dollar vanwege bankbetalingen van miljarden dollars van Cubaanse en Iraanse klanten - tegen de handelssancties van de VS in.

'Top leeft in bubbel'

Er moet structurele verandering komen bij bank, vindt initiatiefnemer Michiel Hardon. "Op 4 september bleek dat ING vele malen strafbare feiten gepleegd. Dat is voor mij en vele andere rekenhouders onbestaanbaar. De top van de ING leeft in een soort bubbel. Alle ondertekenaars van deze petitie willen dat ING weer een bank wordt die ze kunnen vertrouwen", zegt hij tegen RTL Z.

Hoe
Reconstructie
Hoe ING 'lingerieverkopers' miljoenen liet witwassen

De petitie, die ook door niet-klanten kan worden ondertekend, gaat hand in hand met een open brief aan Hans Wijers, president van de raad van commissarissen van ING. Hij wordt aangespoord tot een vernieuwing van het bestuur. Dat zou ervoor moeten zorgen dat alle bankmedewerkers die verantwoordelijkheid dragen voor het witwasschandaal, worden ontslagen.

Het schandaal luidde reeds het vertrek in van financieel topman Koos Timmermans. Hij stapte een week na de schikking met het OM op bij ING.

Hoorzitting 

Morgen wordt ING-ceo Ralph Hamers verwacht bij een hoorzitting over de stand van zaken in de financiële sector. Hamers is uitgenodigd voor het blokje 'gedrag en cultuur' en wordt ondervraagd door Tweede Kamer-leden.

De bank bevestigt zijn komst. "Hoewel de insteek van deze zitting 'tien jaar na de financiële crisis' was, hebben wij de indruk gekregen dat Kamerleden en sommige media verwachten dat het over de gebeurtenissen van dit jaar zal gaan. Ralph Hamers zal aanwezig zijn en alle vragen beantwoorden", zegt een woordvoerder van ING.

Lees verder: 'ING wist van dreigende megaboete vóór salarisverhoging Hamers'