Ga naar de inhoud
Zaak-Nicky Verstappen

Jos B. vandaag voor rechter: 'Gaat waarschijnlijk enkele woorden zeggen'

Jos B. Beeld © ANP

Ruim twintig jaar na de moord op Nicky Verstappen staat Jos B. vandaag voor het eerst voor de rechter. Volgens zijn advocaat is hij van plan een paar woorden te zeggen.

Jos B. zal bij deze inleidende zitting in zijn strafzaak aanwezig zijn. Het is voor het eerst dat hij in het openbaar verschijnt na zijn aanhouding in Spanje, op 26 augustus. Verslaggever Jeroen Wetzels is erbij: "Zijn advocaat heeft aangegeven dat waarschijnlijk 'enkele woorden' zal zeggen, maar niet veel."

 

Advocaat
Lees ook:
Advocaat wil dat Jos B. vrijkomt in afwachting van proces

Bij een pro-formazitting wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld. Zo'n zitting is nodig als het onderzoek nog niet klaar is. De wet schrijft voor dat een verdachte dan binnen een bepaalde termijn - in dit geval 90 dagen – voor een rechter moet zijn geweest. Vandaag zal de stand van het onderzoek worden besproken, maar ook de voorlopige hechtenis, de verdere planning en vooral ook onderzoekswensen.

De advocaat van B., Gerald Roethof, zei gisteravond nog bij RTL Late Night dat hij wil dat zijn cliënt vrijkomt in afwachting van het proces. Hij zei de rechter te vragen om 'deze nachtmerrie voor meerdere personen te beëindigen'. De nabestaanden krijgen volgens hem ten onrechte de hoop dat een veroordeling zal volgen.

Bekijk hier de beelden van de aanhouding:

00:23
De Spaanse politie heeft beelden van de aanhouding van Jos B. op Twitter gedeeld. Te zien is hoe de verdachte van de moord op Nicky Verstappen met handboeien om in een politieauto wordt gezet.

Doodslag, seksueel misbruik en ontvoering

De 11-jarige Nicky werd in augustus 1998 tijdens een jeugdkamp op de Brunssummerheide dood gevonden. In 2008 lukte het dankzij nieuwe DNA-technieken om een volledig DNA-profiel te verkrijgen van de sporen op de kleren van Nicky. Na een groot DNA-verwantschapsonderzoek bleek in augustus dat het om de 55-jarige Jos B. ging.

De politie verspreidde in 5 talen een opsporingsbericht. Nadat B. in Spanje was aangehouden, werd hij uitgeleverd aan Nederland. Hier wordt hij verdacht van doodslag, seksueel misbruik en ontvoering.

Advocaat Roethof, zei in november tegen RTL Nieuws dat de beschuldigingen niet kloppen. "Hij zegt dat hij Nicky Verstappen niet heeft ontvoerd. Dat hij Nicky niet seksueel heeft misbruikt. En dat hij Nicky niet heeft gedood."

Op zeventien plekken DNA

Zaterdag kwam naar buiten dat er op zeventien plekken DNA van Jos B. is gevonden op kleding van Nicky Verstappen. Dat bleek uit een rapport van het Nederlands Forensisch Instituut, waarover De Telegraaf schreef. Het DNA werd onder meer gevonden op de tailleband en de binnenkant van de onderbroek van Nicky Verstappen. Ook werd er een spoor gevonden op de pyjamabroek van de jongen. Het is niet duidelijk om wat voor DNA het gaat.

Ondanks dat het DNA op de kleding is gevonden, kan niet worden vastgesteld dat dit iets te maken heeft met de zaak, zou volgens De Telegraaf in het rapport staan. Zo zou niet kunnen worden aangetoond op welk moment het DNA op de kleding is gekomen. De sporen kunnen op de kleding zijn beland door onschuldig contact toen Nicky nog leefde of na het overlijden.

Psychiatrisch onderzoek

Het Openbaar Ministerie heeft aan RTL Nieuws bevestigd dat Jos B. voor psychiatrisch onderzoek naar het Pieter Baan Centrum zal gaan.

Roethof denkt niet dat dit onderzoek inhoudelijk iets gaat opleveren. "Het zou zelfs voor onnodige vertraging in de afhandeling van deze zaak kunnen gaan zorgen. Toch heeft de verdediging ervoor gekozen om hier niet tegen in beroep te gaan. Juist dat zou nog meer vertraging kunnen opleveren. Daar heeft niemand belang bij. We moeten te zijner tijd bekijken of cliënt gaat meewerken. Daarover moeten we nog een definitief standpunt bepalen."

Strafzaak in najaar 2019

Het Pieter Baan Centrum hanteert een gemiddelde wachtlijst van ongeveer vier maanden. Een psychiatrisch onderzoek duurt gemiddeld zes weken. Het Openbaar Ministerie denkt dan ook dat de strafzaak op zijn vroegst in het najaar van 2019 zal zijn.

Toch zal het vandaag interessant worden, zegt Jeroen Wetzels: "De verwachting is dat Jos B. ook zelf aan het woord gaat komen. Volgens de rechtbank heeft hij toestemming gegeven aan media om zijn stem op te mogen nemen. Elk woord dat hij tijdens de rechtszaak uitspreekt, zal onder een vergrootglas komen te liggen. Iedereen wil weten hoe het DNA-materiaal van Jos B. op de kleren van Nicky Verstappen terecht is gekomen. Heeft hij daar een plausibele verklaring voor? Of hij daarover überhaupt iets gaat zeggen vandaag, is niet te voorspellen."

Confronterende dag voor nabestaanden

Tijdens de verhoren heeft Jos B. tot nu heel weinig prijs gegeven. "Hij heeft alle beschuldigingen ontkend, maar kennelijk verder weinig details gegeven. Ook het onderzoeksteam van de politie en het Openbaar Ministerie zullen daarom geïnteresseerd zijn in alles wat B. tijdens de zitting zal zeggen."

Voor de nabestaanden van Nicky Verstappen, zal het een bijzonder confronterende dag zijn. "De moeder van Nicky vertelde me eerder hoe belangrijk het voor de familie is om te weten wat Nicky tijdens zijn laatste uren heeft meegemaakt. Voor het eerst in twintig jaar zal de familie Verstappen een verdachte in de rechtszaal zien. Dat is heel beladen."