'Wilders daagde uit'

Verdachte steekpartij Amsterdam CS dreigt in rechtbank

11 december 2018 12:44 Aangepast: 11 december 2018 16:58
Jawed S.

Jawed S., verdacht van het neersteken van twee Amerikaanse reizigers op Amsterdam CS, sprak vanochtend dreigende taal in de Amsterdamse rechtbank. Hij noemde Geert Wilders een 'varken' en zei naar Nederland te zijn gekomen om 'de eer van de profeet te verdedigen'.

De 19-jarige Afghaan heeft een Duitse verblijfsvergunning en zit vast op de terroristenafdeling van de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Hij wordt in februari onderzocht in het Pieter Baan Centrum. De rechtszaak tegen hem wordt waarschijnlijk pas midden volgend jaar voortgezet.

Cartoonwedstrijd

De tijd die hij kreeg om een korte verklaring af te leggen, werd door S. niet gebruikt om in te gaan op zijn aanslag op de toeristen. Hij wilde weten waarom Wilders niet was tegengehouden bij zijn voornemen een cartoonwedstrijd te organiseren over Mohammed. Hij zei ook 'de uitdaging' met Wilders aan te willen gaan.

"Ik word martelaar of ik dood hem'', liet S. de rechter weten via een tolk. Volgens de officier van justitie blijkt uit verklaringen van S. dat zijn woede vooral op de cartoonwedstrijd is gericht. Omdat de regering en de inwoners van Nederland dit toestonden, wilde hij wraak nemen, zei de aanklaagster. Zijn afkeer van Wilders blijkt onder meer uit video's op zijn telefoon. Bij hem thuis in Duitsland is een testament gevonden.

Religieuze beleving

In zijn laatste woord legde hij de rechter zijn religieuze beleving uit en stelde hij – vaak met een geheven vinger – steeds dezelfde vragen: waarom 'dat varken' toestemming had om de profeet te beledigen.

Het Openbaar Ministerie verdenkt S. van een dubbele poging tot moord, met een terroristisch motief, en bedreiging van politiemensen. Op 30 augustus reisde S. vanuit Duitsland, waar hij asiel had gekregen, naar Amsterdam. Rond het middaguur stak hij willekeurig twee mensen neer. Agenten konden hem vlak na de steekpartij uitschakelen met twee schoten.

Dwarslaesie

De twee Amerikaanse slachtoffers, beiden 38 jaar en van Eritrese afkomst, waren op doorreis naar Duitsland voor een bruiloft. Eerder vanochtend was gebleken dat één van hen bij de aanval een dwarslaesie heeft opgelopen en in een rolstoel zit.

Het andere slachtoffer is wel weer aan het werk, maar zou moeite hebben dingen vast te houden. Hij werd in zijn arm geraakt door S. De twee Amerikanen waren willekeurige slachtoffers. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Slachtoffer steekpartij Amsterdam CS mogelijk levenslang in rolstoel

Schadevergoeding

Advocaat John Beer, die de twee slachtoffers bijstaat, hoopt dat de rechtbank uiteindelijk een schadevergoeding zal toekennen aan zijn cliënten. En dat die hoger zal zijn dan gebruikelijk, omdat zijn cliënten in de VS medische kosten maken en inkomsten mislopen.

Bovendien gaat het hier om de vrijheid van meningsuiting, vindt Beer. "Vanwege die vrijheid kon Geert Wilders die wedstrijd organiseren. En dat was voor de dader reden om naar Nederland te komen, waardoor hij deed wat hij deed. Ik hoop dat de rechtbank zal voelen dat de Nederlandse overheid hier iets meer verantwoordelijkheid zou kunnen nemen dan doorgaans in gemiddelde zaken het geval is."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore