Nieuwe richtlijn OM

Hogere strafeisen bij discriminatie transgenders

11 december 2018 11:07 Aangepast: 11 december 2018 11:13

Het Openbaar Ministerie wil het beledigen of mishandelen van mensen vanwege hun gender-identiteit zwaarder laten bestraffen. Dat staat in de nieuwe aanwijzing discriminatie die het OM vandaag publiceert.

Dat een slachtoffer transseksueel of transgender is, was in de oude aanwijzing  nog geen grond voor een hogere strafeis. Vanaf 1 januari 2019 wel. De aanwijzing is een soort handboek voor officieren van justitie. 

Opkomst social media

De oude aanwijzing stamde uit 2007 en was volgens het OM aan vernieuwing toe, mede vanwege de opkomst van social media. Veel discriminatie vindt daar plaats en wordt ook snel verwijderd. Daarom gaat de politie nu zo snel mogelijk de accountgegevens registreren van mensen die zich discriminerend uitlaten. 

Ook hebben officieren nu de mogelijkheid om voorwaardelijke straffen op te leggen in plaats van een geldboete. Bij een voorwaardelijke straf ga je niet de gevangenis in als je je gedurende een bepaalde proeftijd houdt aan door de rechter opgelegde voorwaarden zoals een gebiedsverbod.

Discriminatie klanten

Daarnaast komen er mogelijkheden om discriminatie buiten het strafrecht om te regelen. Het OM noemt het voorbeeld waar personeel een klant discrimineert. In zo’n geval kan het OM besluiten om het bedrijf te verplichten maatregelen te nemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Transgender ambtenaren krijgen verlof om van geslacht te veranderen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore