Geen handhaving

Steden experimenteren met vrijwillige vuurwerkvrije zone

11 december 2018 03:25 Aangepast: 11 december 2018 03:26
Vuurwerkvrije zone in Hilversum (archieffoto) Beeld © ANP

Wél borden met een verbod om vuurwerk af te steken, maar geen handhavers. In zeker dertien gemeenten is dat de komende jaarwisseling het geval. Meer plaatsen experimenteren ermee.

Dat blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant. De krant keek naar het vuurwerkbeleid in de 44 grootste gemeentes. Voor de vrijwillige vuurwerkvrije zones levert de gemeente wel borden waarop staat dat het afsteken niet is toegestaan, maar het verbod wordt niet gehandhaafd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boa's vrezen vuurwerk oud en nieuw: 'Dit kan ernstig mislopen'

Vorig jaar bestonden die zones al in onder meer Tilburg en Den Haag. Nu volgen veel gemeenten dat voorbeeld. Het probleem is namelijk dat politie en boa's te druk zijn in de nieuwjaarsnacht om het verbod te handhaven.

Gemeenten met zo'n vrijwillige zone zijn onder meer Almere, Amsterdam, Delft, Den Haag, Groningen en Hilversum. Den Haag en Hilversum zullen overigens ook zones hebben waar het verbod wél gehandhaafd wordt. Die zones zijn er in totaal in 15 gemeenten.

In de gemeenten met een vrijwillig verbod kunnen bewoners een aanvraag doen bij de gemeente. Of dat ook veel zal gebeuren is nog maar de vraag. Volgens De Volkskrant loopt het nog nergens storm.

Gevaarlijkste moment van het jaar

De jaarwisseling geldt als het gevaarlijkste moment van het jaar: honderden mensen moeten met verwondingen naar de spoedeisende hulp, onder meer met beschadigde ogen. Verder zorgt het voor materiële schade en veel agressie tegen hulpverleners. De politie is voorstander van een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen.

Veel gemeenten zouden daarom het liefst een landelijk verbod op vuurwerk zien. Minister Graperhaus van Justitie en Veiligheid zei eerder dit jaar al dat een landelijk verbod er niet komt. Het is aan de gemeenten om te beslissen.

Vuurwerkvrije straten in Den Haag

In Den Haag konden bewoners vorig jaar zelf al een vuurwerkvrije zone in hun eigen straat oprichten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore