Rechtszaak

Staat al ruim 8,5 ton kwijt aan klimaatzaak Urgenda

10 december 2018 18:10 Aangepast: 10 december 2018 18:11
Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. Beeld © ANP

De klimaatzaak die door Urgenda is aangespannen tegen de Nederlandse Staat kostte de overheid al ruim 850.000 euro aan proceskosten. Die kosten zullen nog verder oplopen nu Nederland ook nog in cassatie gaat bij de Hoge Raad.

De zaak tussen Urgenda en de Nederlandse Staat loopt al jaren. In 2015 stapte klimaatorganisatie Urgenda voor het eerst naar de rechter om af te dwingen dat Nederland meer moest doen om de CO2-uitstoot te beperken. Urgenda won die zaak, maar de Staat ging in beroep. Ook dat beroep werd door de Staat verloren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Staat verliest opnieuw in klimaatzaak Urgenda, moet meer doen om CO2-uitstoot te verminderen

Proceskosten

Omdat Urgenda tot twee keer toe gelijk kreeg van de rechter, kreeg de organisatie in totaal ongeveer 25.000 euro aan proceskosten vergoed. Dat bedrag is toegekend door de rechter volgens vaste regels, schrijft minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat vandaag aan de Tweede Kamer.

In diezelfde tijd is door de Nederlandse Staat 858.050,62 euro aan de landsadvocaat overgemaakt. Volgens minister Wiebes is het niet raar dat tussen de vergoeding voor Urgenda en de kosten die de staat uitgeeft, zo'n enorm verschil zit. "Zoals Urgenda laat zien kan een NGO effectief procederen tegen de Staat, ondanks het verschil in financiële slagkracht", schrijft hij.

Cassatie

Onlangs maakte Wiebes bekend ook tegen uitspraak van het Gerechtshof in cassatie te gaan. Volgens de regering is die beslissing vooral principieel. "Wij willen weten, in hoogste instantie, of een rechter in deze mate op de stoel van de politiek mag gaan zitten", zei Wiebes in november.

Hoe veel de proceskosten zullen stijgen door de cassatie, is volgens Wiebes nog niet te zeggen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Staat naar Hoge Raad in rechtszaak Urgenda om uitstoot CO2

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore