Tientallen doden per jaar zijn te voorkomen door het verplicht dragen van een helm op een snorfiets. Ook vele gevallen van levenslang hersenletsel zijn zo te vermijden. Dat zeggen 138 artsen, die de Kamer vragen om zo een verplichting zo snel mogelijk in te voeren. "Wij willen geen slecht nieuws-gesprekken meer voeren die makkelijk te voorkomen zijn."
In Nederland is een helm niet verplicht voor berijders van langzame brommers die op het fietspad mogen, de zogenaamde snorfiets met een blauw kenteken.
Op een brommer, met een geel nummerbord, is een helm sinds 1975 verplicht. Een brommer mag sinds 1999 niet meer op het fietspad. Sindsdien werd de snorfiets steeds populairder.
Levenslang letsel
Artsen in heel Nederland zien dagelijks de gevolgen van ongelukken met snorfietsen. "Per jaar vallen er 30 tot 40 dodelijke slachtoffers door ongevallen waar snorfietsers bij zijn betrokken", zegt internist aan het UMCG Wouter Bierman. Nog meer mensen houden levenslang letsel over aan ongelukken met een snorfiets. Vooral traumatisch hersenletsel komt vaak voor.
Grote impact op verder leven
"Het verlies van hersenfuncties heeft een veel grotere impact op de verdere levens van de slachtoffers dan blijvende schade aan andere lichaamsfuncties", zegt neuroloog aan het UMCG Joukje van der Naalt aan.
De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid adviseerde al in 2012 een helmplicht voor de snorfiets. In Nederland rijden er zo'n 750.000 snorfietsen rond, vooral snorscooters. "Het verplichten van een helm op een snorscooter, is relatief eenvoudig in te voeren", aldus Bierman. "Daarmee is dit soort schade heel eenvoudig te voorkomen."
De Tweede Kamer spreek donderdag met de minister over verkeersveiligheid.
