Ga naar de inhoud
Alleen thuisblijven

Een kind van 7 's avonds alleen thuislaten? 'Dat kan écht niet'

Het jongetje wordt van het rolluik gehaald. Beeld © Reality-Photo

In Tilburg is gisteravond een jongetje (7) door de brandweer van een richel gered nadat zijn ouders hem alleen thuis hadden gelaten. Vorige maand lieten Rotterdamse ouders hun baby en peuter alleen thuis voor een avondje bios. Pedagoog Bas Levering is helder: "Een kind van 7 moet je echt 's avonds niet zomaar alleen thuislaten."

Buurtbewoners zagen het Tilburgse jongetje in een drijfnatte pyjama staan, op de rolluikkast onder het slaapkamerraam van zijn ouders die niet thuis waren. "Je schrikt flink. Het was ook heel aandoenlijk; hij had zijn knuffel in zijn hand", zegt een buurtbewoner die te hulp schoot. "Hij heeft daar zo'n halfuur gestaan, in de regen."

Kan wel/niet

Zeven jaar en dan 's avonds alleen thuisgelaten worden. Op de Facebookpagina van RTL Nieuws spreken veel ouders er schande van.

'Wat denken mensen toch makkelijk tegenwoordig. 7 jaar is gewoon een klein kind', schrijft Cindy. Er zijn ook ouders die vinden dat het prima kan. "Een kind van 7 kan normaal gesproken prima alleen thuis zijn", vindt Hanneke.

Avondje
Alleen thuis
Avondje naar de film: ouders laten baby en peuter alleen thuis

(On)verantwoord?

In onze wet staat niet omschreven vanaf welke leeftijd je je kind alleen thuis mag laten. In bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland zijn daar wel regels voor: daar moet een kind minstens 14 zijn om alleen thuis te mogen zijn. Is het onverantwoord om een kind van 7 's avonds thuis alleen te laten?

Pedagoog Bas Levering vindt van wel. "Een kind van 7 jaar laat je niet zomaar alleen 's avonds thuis." Er zijn enkele uitzonderingen. "Als je bijvoorbeeld even bij de buren bent en je kind kent de weg goed, dan kun je je kind wel even alleen laten. Het heeft te maken met de omstandigheden,maar zeven jaar is over het algemeen echt te jong om een avond alleen thuis te blijven."

Verschilt per kind

Op welke leeftijd kan het dan wel? Volgens Levering vanaf ongeveer 9 jaar. "En dan nog verschilt het per kind. Je moet het pas doen als je goed afspraken kunt maken met je kind. Het moet duidelijk zijn waar je bent en waar het kind naar toe kan als er iets is." En: "Het kind moet het zelf ook zien zitten. Anders moet je er niet aan beginnen. Zorg ook altijd dat je kind terecht kan bij de buren."

Zorgmelding

Een Tilburgse politiewoordvoerder laat weten dat de ouders lastig te traceren waren. Verder wil de politie in verband met de privacy niets zeggen over de omstandigheden van het gezin. Volgens de politie is er een zorgmelding gedaan. Veilig Thuis onderzoekt de melding en zal een gesprek aangaan met de ouders. 

Aandoenlijk gezicht

Een buurtbewoner die het jongetje heeft geholpen, vertelt dat de gebeurtenis voor flink wat consternatie in de straat heeft gezorgd. "Het was een uurtje of 21.30 uur 's avonds. Ik zat Netflix te kijken in mijn slaapkamer, toen ik allemaal gedoe buiten hoorde."

De man, die vanwege privacyredenen niet met zijn naam genoemd wil worden, kent het jongetje. "Ik heb gezegd dat-ie zich goed moest vasthouden en dat we hem zouden redden. Hij bleef vrij rustig, maar was drijfnat en rilde."

De bewoner denkt dat het jongetje een halfuur zo heeft gestaan. De man heeft nog een ladder gehaald, maar uiteindelijk heeft de brandweer de jongen gered. "Hij kreeg meteen een warme jas van een brandweerman aan toen hij in de wagen zat."

Avondje bios zonder kinderen 

De Tilburgse politiewoordvoerder laat weten dat het uitzonderlijk is dat de politie uitrukt voor kinderen die alleen thuis zijn. "Ik heb dit nog nooit eerder meegemaakt", zegt de woordvoerder die al 40 jaar in het politievak zit. "Zoiets blijft gelukkig een uitzondering."

Toch was het vorige maand ook in Rotterdam raak. Ouders hadden hun peuter en baby alleen achtergelaten om een avondje naar de bioscoop te gaan. Het meisje van zo'n 3 of 4 jaar werd wakker, miste haar ouders en belde in paniek 112.

Gezin was niet bekend

Jeugdzorg Nederland kan geen cijfers geven over hoe vaak dit gebeurt. "Dit soort zaken worden niet apart geregistreerd", zegt een woordvoerder.

Veilig Thuis Nederland laat weten dat het Tilburgse gezin niet bekend was bij hen. "In het algemeen zeggen wij dat het  zeer onverantwoord is om zulke jonge kinderen alleen thuis te laten", aldus een woordvoerder. 

"Als je bijvoorbeeld je baby of peuter alleen thuis laat om een ouder kind van school te halen, schakel dan iemand in. Vraag je buurvrouw een oogje in het zeil te houden''.

Zorgmelding

  • Een zorgmelding, zoals bij het Tilburgse jongetje van 7, komt binnen bij Veilig Thuis.
  • Dat is het vroegere Meldpunt Kindermishandeling.
  • Bij spoed stuurt Veilig Thuis iemand direct naar het gezin, anders wordt de melding later opgenomen.
  • Vaak krijgen de ouders een bezoek van een medewerker van Veilig Thuis om de situatie te bespreken.
  • Er staat niet in de wet omschreven op welke leeftijd je je kind alleen thuis mag/kunt laten.