Rode Kruis

Nederlander weet van gevolgen klimaatverandering, maar doet weinig

10 december 2018 05:17 Aangepast: 10 december 2018 07:27
Beeld © ANP

De meeste Nederlanders weten wat de gevolgen van klimaatverandering zijn voor ons land, maar we nemen weinig voorzorgsmaatregelen. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis.

De hulporganisatie vroeg Nederlanders wat ze weten over de gevolgen van klimaatverandering in Nederland. Bijna alle ondervraagden wisten dat we meer te maken krijgen met extreme regenval. De helft maakt zich daar zorgen over en nog minder mensen (12,5 procent) nemen zelf maatregelen, zegt het Rode Kruis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

4 op de 10 mensen heeft geen cent over voor het klimaat

Ongeveer 50 procent van de ondervraagden wist dat klimaatverandering zorgt voor een grotere kans op de ziekte van Lyme, omdat het leefklimaat voor teken gunstiger wordt. Een groot deel van de ondervraagden weet ook dat we meer last krijgen van blauwalg (80 procent) en de eikenprocessierups (49 procent).

Veel kennis

"Het is opvallend dat mensen best veel kennis hebben over de gevolgen van klimaatverandering, maar niet weten wat ze zelf kunnen doen om zich hierop voor te bereiden", zegt directeur Maarten van Aalst van het Rode Kruis.

De organisatie wil mensen daarom leren wat ze zelf kunnen doen om zich voor te bereiden. "Overheden doen al best veel, maar het is belangrijk dat iedereen zich beter voorbereidt."

Dit kun je doen tegen wateroverlast

Er zijn dingen die je zelf kan doen om in te spelen op extreem weer. Zo kun je zorgen voor betere afwatering in je eigen tuin. Verder kun je de regenpijp loskoppelen van het riool, de dakgoot regelmatig legen en een regenton plaatsen.

Van de ondervraagden heeft maar 4 procent een groen dak op het huis of de schuur aangelegd als voorzorgsmaatregel tegen wateroverlast.

Natte voeten door noodweer

Het zuiden van het land kreeg in mei nog te maken met flink noodweer. Kelders en straten liepen onder.
`