Grote zorgen

Of brexitdeal nou doorgaat of niet, we hebben honderden douaniers te weinig

09 december 2018 17:54 Aangepast: 10 december 2018 09:17
Douane in de haven. Beeld © ANP

Partijen in de Tweede Kamer maken zich zorgen of de Nederlandse douane wel klaar is voor de brexit. Er worden al extra douaniers opgeleid, maar zeker als er geen brexitdeal komt, verwachten Kamerleden problemen, zeggen ze tegen RTL Nieuws.

Dinsdag stemt het Britse parlement over de brexitdeal.  Of het parlement instemt, is nog maar uiterst onzeker. Of het nou wel of niet gebeurt, er zijn meer douanebeambten nodig in Nederland, want het Verenigd Koninkrijk verlaat sowieso de Europese interne markt.

Niet klaar voor brexit

Pieter Omtzigt van het CDA maakt zich zorgen. “De douane is nog niet klaar voor de brexit. Ze hebben 300 mensen aangenomen die aan het werk kunnen.” Die worden nu klaargestoomd voor het douanewerk. Maar als de deal door het parlement komt, zijn er 750 extra mensen nodig.  Bij een no-deal zijn dat er zelfs 930.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britten houden adem in: brexit-deal staat op het spel in stemming van de eeuw

Lodewijk Asscher, PvdA: "We zijn we er niet echt klaar voor. Een recent rapport laat ook zien, dat het de vraag is of onze mensen het aankunnen. Of je niet in te korte tijd te veel mensen moet klaarstomen."

"Dat kan dus ook betekenen dat er hier wachtrijen komen en daarom willen we dat er een tandje bij gezet worden", zegt Omtzigt. Asscher gaat nog een stap verder: "We zijn zo gewend geraakt aan handel zonder papieren en gedoe. Dit is echt rampzalig. Er wordt hard gewerkt, maar er moet een tandje bij."

Roger, in opleiding, 23 jaar 

"Ik heb deze baan te danken aan de brexit. Ik ben er blij mee. Als de brexit er niet was geweest, had ik hier nu niet gestaan."

Roger Roger

"Het ene moment zit je in de opsporing, het andere moment zit je in controle. Je kunt daar zoveel meedoen, dat vind ik gewoon mooi om te doen."

"Eind maart zijn we klaar, dus net voor de brexit kunnen we ingezet worden."

Jonathan, in opleiding, 19 jaar

"Er kwamen vacatures. Dat was dit jaar januari. Dat waren reguliere vacatures, maar daarna kwamen nog de brexitvacatures. Er zijn een heleboel nieuwe mensen nodig. Daar ben ik er één van dus ik heb mijn baan wel te danken aan de brexit."

Jonathan Jonathan

"Het heeft van alles wat, dat maakt douane zo mooi. En een beetje spannend uiteraard."

"Eind maart zijn we klaar en worden we ingezet, in Rotterdam Haven, waarschijnlijk bij de ferry-aanlegplaatsen."

Wat gaan we merken bij een 'no deal'?

Onze verslaggever Fons Lambie maakte eerder deze video waarin hij uitlegt wat de gevolgen kunnen zijn als er een 'no deal'-brexit komt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore