Kitesurfen

Dodelijk ongeluk Scheveningen: 'Het was prima kitesurfweer'

09 december 2018 12:44 Aangepast: 09 december 2018 14:37
Een hoogwerker op de plek waar het lichaam van de kitesurfer werd gevonden. Beeld © Regio 15

Het waaide gisteren flink, tot windkracht 8 of 9, maar die windkracht is voor ervaren kitesurfers in principe goed te doen en niet extreem gevaarlijk. Dat zegt de Nederlandse Kitesurf Vereniging in een reactie op het nieuws van het dodelijk ongeval gisteravond.

Vanochtend werd het levenloze lichaam van een kitesurfer aangetroffen bij het Zuiderstrand in Scheveningen. De man was gisteren met zijn dochter gaan kitesurfen. Zij was eerder naar huis gegaan, maar sloeg alarm toen haar vader niet terugkwam. 

Tegen de blokken geblazen

Hulpdiensten waren gisteren tot laat aan het zoeken. Rond 21.15 uur werd de zoektocht gestaakt wegens het slechte zicht en het slechte weer. Toen de zoekactie vanochtend werd opgestart werd zijn lichaam gevonden, tussen betonnen blokken die dienen als golfbrekers. De kitesurfer is waarschijnlijk door de harde wind tegen de blokken geblazen en door de kracht waarmee dat gebeurde in ieder geval bewusteloos geraakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lichaam vermiste kitesurfer gevonden

Bij de Nederlandse Kitesurf Vereniging zijn ze geschrokken. Volgens voorzitter René Bos was de windkracht weliswaar stevig, maar niet extreem gevaarlijk. "Het was prima kiteweer. De wind kwam uit het zuidwesten en dat is gunstig. Dan drijf je vanzelf terug naar de kust." Bos vermoedt dat het gaat om een ervaren surfer. "Als beginner lig je veel in het water, en nu is dat maar zo'n 10 graden."

Best een grote groep

Bos kende de man niet persoonlijk. "Naar schatting doen zo'n 15.000 a 25.000 mensen aan kitesurfen. Sommigen doen het heel vaak, anderen maar één keer per jaar, het is dus best een grote groep."

De Nederlandse Kitesurf Vereniging kan over dit ongeluk verder niet veel vertellen. "Een ongeluk kan gebeuren. Aan iedere sport kleven risico's. In zijn algemeenheid is het wel aan te raden om weg te blijven van dat soort obstakels en om niet in je eentje te gaan kiten."

Weinig ongelukken

Bij het kitesurfen vallen relatief weinig ongelukken. Twee jaar geleden overleed een kitesurfer nadat die, vermoedelijk door onderkoeling, onwel was geworden in zee. Ook dit was bij Scheveningen.

Drie jaar geleden bleek uit onderzoek dat het aantal blessures onder kitesurfers ook meevalt. Onderzoekers volgden een seizoen lang zo'n 200 kitesurfers met wisselende ervaring. Het aantal blessures per 1000 sporturen kwam uit op 10,5. Bij sporten als voetbal (minimaal 11) en handbal (15) ligt dat hoger.

Onderzoek

De politie in Scheveningen gaat onderzoek doen naar de oorzaak van het ongeluk dit weekend. Ze kunnen nu nog niet zeggen of de kitesurfer onwel geworden is, of dat hij door het moeilijke weer tegen een rotsblok gevallen is. Daarom zal ook onderzoek op lichaam gedaan worden. 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore