Protesten

Matige opkomst bij protesten 'gele hesjes' in Nederland

08 december 2018 17:42 Aangepast: 08 december 2018 22:55
De 'gele hesjes' in Maastricht. Beeld © ANP

Werden in Parijs ruim 500 mensen aangehouden en in Brussel 400 man, in ons land zijn de protesten van de 'gele hesjes' vrij rustig verlopen. De opkomst was matig, alleen in Amsterdam werden mensen aangehouden. In Den Haag was wel een flinke politiemacht op de been.

Amsterdam: drie aanhoudingen

In Amsterdam zijn tijdens de protesten drie aanhoudingen verricht. Onder meer vanwege belediging, het dragen van een fakkel en het meevoeren van vuurwerk en twee messen.

Aan de actie van de 'gele hesjes' bij het Amsterdamse stadhuis deden ongeveer tweehonderd mensen mee. Ongeveer de helft van de betogers week af van de afgesproken route en liep vervolgens door naar de Dam, dwars door de drukke Kalverstraat. Ze riepen leuzen tegen de regering. Verder verliep het protest rustig.  

De gele hesjes in Amsterdam De gele hesjes in Amsterdam

Den Haag: rustig, wel flinke politiemacht

In Den Haag verzamelden ongeveer honderd demonstranten zich op het Plein. Een spontaan plan om door te lopen naar het Binnenhof werd voorkomen door een flinke politiemacht, uitgerust met politiepaarden en wapenstokken.

Het bleef verder rustig in de hofstad. De één na de ander hield een toespraak.   

In Den Haag bleef het rustig. In Den Haag bleef het rustig.

Rotterdam, vooral ouderen

In Rotterdam liepen ongeveer tweehonderd mensen, vooral ouderen, vanaf het Willemsplein een rondje over de Erasmusbrug. Ze betoogden dat de kloof tussen rijk en arm steeds groter wordt: "Het moet eerlijker.''

De opkomst was hoger dan verwacht. De 'hesjes' liepen over de Erasmusbrug en zongen 'Vijftien miljoen mensen.' Omstanders kregen bloemen van de demonstranten.

In Maastricht gingen 200 mensen de straat op. In Maastricht gingen 200 mensen de straat op.

Maastricht: 200 mensen met gele hesjes

Voor het MVV-stadion in Maastricht verzamelden zich rond tweehonderd mensen met gele hesjes. Ze droegen pamfletten met de opschriften 'Laat ons samen strijden voor de toekomst van onze kleinkinderen' en 'Een vinger kun je breken, een vuist niet'.

Ook hier verliepen de protesten vreedzaam. Wel was er veel politie aanwezig, maar ingrijpen was niet nodig.  

Overige steden:

Voor de demonstraties van de 'gele hesjes' in Leeuwarden (circa vijftig mensen), Nijmegen (ongeveer dertig) en Eindhoven (zo'n veertig mensen) bestond minder belangstelling.

 

Franse politie veegt straten schoon na protesten gele hesjes

Bij confrontaties tussen de betogers in gele hesjes en de ordetroepen zijn in Parijs tientallen gewonden gevallen. Honderden demonstranten werden opgepakt.
Miniatuurvoorbeeld
Gele hesjes

Impact gele hesjes: 'Ik stond met mijn kinderen in het traangas'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore