Controles

Het bleef rustig: enorme politiemacht weet Project X-feest Katwijk te voorkomen

07 december 2018 23:15 Aangepast: 07 december 2018 23:30
Een enorme politiemacht was in en rond het dorp aanwezig Beeld © ANP

Een enorm politieleger, controles bij alle invalswegen en een noodverordening. Het lijkt genoeg om ervoor te zorgen dat er geen massaal Project X-feest in het Brabantse Katwijk kon worden gehouden.

Op alle toegangswegen naar het dorp was de politie aanwezig. Elke auto werd gecontroleerd: alleen inwoners van het dorp werden doorgelaten. Zo'n tien auto's met jongeren zouden zijn tegengehouden en teruggestuurd. Zeker vier personen werden aangehouden.  

Behalve in Katwijk, was er ook politie in omliggende gebieden zoals op het station van Cuijk en bij de McDonald's aanwezig om te voorkomen dat jongeren zich daar zouden verzamelen.

Noodverordening

De gemeente had voor de avond een noodverordening afgekondigd waardoor het onder meer verboden werd om samen te scholen. De politie kon mensen fouilleren in de aangewezen risicogebieden. 

Dit alles om te voorkomen dat duizenden jongeren het dorp met amper 600 inwoners zouden overspoelen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Politie onderzoekt Project X-feest in Brabantse Katwijk, duizenden willen komen

Opruien

De politie hield eerder ook twee mannen (20 en 19 jaar) aan in Someren en Rotterdam aangehouden op verdenking van het opruien van mensen om vanavond naar Katwijk te komen. Hoe de verdachten dat zouden hebben gedaan, wilde een woordvoerder niet kwijt. Beiden zitten vast.

Ook stond de politie vandaag aan de deur van twintig jongeren die andere jongeren zouden aansporen naar het Brabantse dorp te komen. De politie maakte in die gesprekken duidelijk dat ze werden aangehouden als ze niet stopten met hun activiteiten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Burgemeester waarschuwt ouders: 'Uw kinderen zijn niet welkom voor Project X'

Feest

Het Project X-feest moest volgen op een uitnodiging van een 15-jarig meisje voor haar verjaardag via Snapchat. De uitnodiging werd door onbekenden op Facebook gezet. Binnen enkele uren gaven ruim 7000 jongeren aan zeker te komen, terwijl nog eens 15.000 jongeren geïnteresseerd waren. Dat aantal liep snel verder op. 

Hoewel Facebook het bericht nog dezelfde avond offline haalde, bleef het plan voor Project X rondzingen onder veel jongeren. Via WhatsApp-groepen werden afspraken gemaakt om naar het Brabantse dorp af te reizen. De gemeente en politie lieten weten zich voor te bereiden op alle scenario's.

Project X in Haren liep in 2012 flink uit de hand.

Jongeren trokken massaal door het dorp en richtten vernielingen aan.

'Niet afreizen'

Burgemeester Wim Hillenaar riep ouders van jongeren op hun kinderen vooral niet naar Katwijk af te laten reizen. "Overtuig uw kinderen dat ze morgenavond op een veel leukere manier kunnen doorbrengen dan in een Brabantse politiecel", zei hij. 

In 2012 liep een Project X-feest in het Groningse Haren volledig uit de hand. Jongeren trokken destijds massaal naar het Groningse dorp. Dat 'feest' ontaardde in geweld, vernielingen en brandstichting.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore