Toeslag blijft mogelijk

Kinderopvang gerund door ouders wordt toegestaan

07 december 2018 20:40 Aangepast: 07 december 2018 20:42

Kinderdagverblijven die worden gerund door ouders, worden voor de wet gelijk gesteld aan andere crèches. De zeven zogenoemde OPC's in Nederland werden tot nu toe gedoogd, maar de wet wordt aangepast zodat dat straks niet langer nodig is, schrijft staatssecretaris Tamara van Ark.

In dergelijke ouderparticipatiecrèches of kortweg OPC's regelen ouders de opvang zelf door allemaal op verschillende dagdelen onbetaald te werken in de opvang, waar verder geen professionals aanwezig zijn.

Dezelfde gezichten

Daarmee kunnen ze niet voldoen aan één eis die de wet aan kinderopvang stelt en dat is dat kinderen zo veel mogelijk dezelfde gezichten moeten zien. Daardoor maken de ouders formeel geen aanspraak op kinderopvangtoeslag, maar omdat de gemeentes de OPC's tot nu toe gedogen, kan dat voorlopig nog wel.

Een nieuwe wet moet aan de onzekerheid een einde maken. Voor OPC's vervallen het 'vastegezichtencriterium' en de opleidingseisen voor medewerkers in de wet, zolang ze wel gewoon voldoen aan de andere kwaliteitseisen in de wet. Daarmee wordt ook het aanvragen van toeslag geen probleem meer.  

Maximum toeslag

Er ontstaat nu zelfs een voordeeltje: omdat een OPC draait op vrijwilligers en dus goedkoper werkt, vindt de staatssecretaris dat de toeslag eigenlijk ook wel lager kan zijn.

Maar omdat dat te veel gedoe is voor de Belastingdienst, krijgen de ouders -ondanks de lagere kosten en het lagere uurtarief- gewoon de normale toeslag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kinderopvang wordt volgend jaar stukken duurder

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore