Gele hesjes

België en Nederland waarschuwen voor reizen naar Frankrijk

07 december 2018 16:29 Aangepast: 07 december 2018 16:48
Eerdere protesten van de gele hesjes bij Arc de Triomphe. Beeld © AFP

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Frankrijk aangescherpt door de verwachte demonstratie van de gele hesjes dit weekend. Nederlanders worden opgeroepen alert te zijn en protesten te vermijden. Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken raadt zelfs aan de reis naar Parijs helemaal uit te stellen.

Als je toch naar Parijs gaat, adviseert het Belgische Ministerie van Buitenlandse Zaken om vooral aan de linkeroever van Parijs te blijven en toeristische gebieden als de Arc de Triomphe en de Place de la République te vermijden. Ook wordt geadviseerd niet de auto te pakken in Parijs omdat veel verkeerslichten zijn beschadigd waardoor er chaos kan ontstaan. 

Annuleren

Reisorganisatie TUI heeft in België contact opgenomen met al hun reizigers die dit weekend naar Parijs willen, schrijft de Belgische krant De Standaard. Ze hebben de kans om hun reis te annuleren of uit te stellen. Als ze niet meer willen gaan, krijgen de reizigers hun geld terug. 

Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken gaat vooralsnog niet zo ver. Het blijft bij een advies om alert te zijn. Ook staat erbij: 'Volg het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naartoe reist bijvoorbeeld via de (sociale) media.'

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Impact gele hesjes: 'Ik stond met mijn kinderen in het traangas'

Demonstraties verwacht

Komend weekend worden weer diverse demonstraties verwacht in met name in Parijs. Maar ook op andere plekken in Frankrijk zullen mensen de straat op gaan om te protesteren tegen onder meer de accijnsprijzen. 

Om rellen te voorkomen, zullen zaterdag door het hele land 89.000 veiligheidsmensen paraat staan. De politie heeft aangekondigd alle middelen in te zetten om de demonstraties rustig te laten verlopen. Mogelijk worden zelfs Franse antiterreurgroepen ingezet. 

Musea dicht

Op last van de politie blijven zaterdag in Parijs onder andere ruim tien musea, de Opera en winkels in het centrum dicht. Ook de Eiffeltoren en het Louvre zullen de deuren gesloten houden. 

Franse ME jaagt gele hesjes met geweld weg

De Franse politie heeft beelden vrijgegeven van de politieacties in Parijs.
`