Extreemrechts

Nederlander die terroristische aanslag wilde plegen, krijgt 36 maanden cel

07 december 2018 15:02 Aangepast: 07 december 2018 15:04
Beeld © ANP

De extreemrechtse Vincent T. (46) heeft vrijdag 36 maanden cel opgelegd gekregen voor het voorbereiden van een terroristische aanslag. T. is de oprichter van de rechts-extremistische Anti Terreur Brigade op Facebook, die als doel zou hebben actief moslims te bestrijden.

In chats ronselde hij leden, zocht hij naar wapens en gaf hij aan 'linkse kopstukken' af te knallen, zo werd hem verweten.

Inlichtingendienst AIVD vermoedde dat T. de intentie had zijn ideeën in daden om te zetten. Vervolgens werd de Doornenburger in mei gearresteerd. De verdachte vertelde in diverse chats 'linkse mensen' te zullen afknallen. Op die manier had hij zich het plegen van moorden voorgenomen, stelt de rechtbank.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Man (43) uit Lingewaard verdacht van voorbereiden terreuraanslag op moslims

Potentieel doelwit

Hij noemde onder anderen Sylvana Simons en Volkert van der G. als potentieel doelwit. Dit gaat verder dan grootspraak, vond de rechtbank in Zutphen. "Hij had alleen een vuurwapen nodig om zijn gedachten in daden om te zetten", aldus de voorzitter.

Met zijn actieve speurtocht naar wapens en het in bezit hebben van 1800 kogels is T. daarmee de fase van 'toetsenbordterrorisme' voorbij. Bovendien is ook dit gedrag vanachter de pc onwenselijk vanwege het gevaar dat anderen zich laten meeslepen. Volgens de rechtbank had T. een leidinggevende en organiserende rol binnen de rechts-extremistische Anti Terreur Brigade.

Ontkenning

De verdachte, die vastzit in de beveiligde instelling in Vught, heeft zijn betrokkenheid bij de 'brigade' ontkend. Tegen de man was 40 maanden cel geëist. De rechtbank kwam iets lager uit omdat ze een klein deel van de tenlastelegging niet bewezen acht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore